Witam,
Na naszym terenie jest DPS wypłacam bardzo duzo zasiłków pielęgnacyjnych. Teraz ogarnęła mnie wielka panika czy dobrze. Mieszkańcy DPS mają odpowiednie orzeczenia o niepełnosprawności, ponoszą 70 % odpłatności za pobyt z własnych dochodów, mam od nich oświadczenia że nie pobierają dodatku pielęgnacyjnego w ZUS/ KRUS.
Teraz mam pytanie o takie osoby które trafiły do DPS np od 2002r. na tzn.starych zasadach i o zapis art. 16 ust. 6 ,, Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego''
Znajoma twierdzi, że takim osobom które są w DPS na starych zasadach zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje , pomimo ze przy rentach, emeryturach ZUS/KRUS im teraz nie wypłaca tego dodatku . Twierdzi,, stary mieszkniec DPS " jest z mocy prawa uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego i takiej osobie zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje, bez względu na to czy jest wypłacany przez ZUS, czy nie.
Normalnie noc nie przespana przez DPS.
P.S. Ja nigdy nie weryfikowałam kiedy ten mieszkaniec trafił do DPS, jak podpisał że nie pobiera dodatku to wypłacałam zasiłek pielęgnacyjny.Pomożcie !!!
zasiłek pielegnacyjny w DPS pomożcie proszę
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zasiłek pielegnacyjny w DPS pomożcie proszę
Czy może się ktoś wypowiedzieć, bardzo proszę Was o pomoc
faktycznie kiedys tak było że jak przed 2004 rokiem był umieszczony w DPS -ie to zasiłek mu się nie należał ale chyba później coś się zmieniło. Trzeba by było prześledzić wszystkie zmiany do ustawy.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/SW/FA
- Kontakt:
hej, a czy tę odpłatność 70 % to my potrącamy z zasiłku i przekazujemy do DPS? jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Nie jest Ci potrzebna data umieszczenia w DPS tylko czy osoba ponosi odpłatność za pobyt. Oświadczenie o pobieraniu lub nie dodatku nie wystarcza. Sprawdzasz czy nie ma uprawnień do dodatku piel.
Mogą byc dwie sytuacje.1) Ma uprawnienia w ZUS i wstrzymana wypłata z powodu pobytu w DPS - wtedy zasiłek piel. nie przysługuje.
Nie ma uprawnień w ZUS do dodatku piel- wtedy zasiłek piel. przysługuje.
Też mam zasiłki w DPS- przekazuję na wskazane konto w całości bez podziału na 70% i 30%
Mogą byc dwie sytuacje.1) Ma uprawnienia w ZUS i wstrzymana wypłata z powodu pobytu w DPS - wtedy zasiłek piel. nie przysługuje.
Nie ma uprawnień w ZUS do dodatku piel- wtedy zasiłek piel. przysługuje.
Też mam zasiłki w DPS- przekazuję na wskazane konto w całości bez podziału na 70% i 30%
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
a co w sytuacji kiedy ZUS przez pomyłkę przy waloryzacji przyznał dodatek pielęgnacyjny a później wstrzymał? mam takie trzy przypadki uchyliłam decyzję i zażądałam od Zus zwrotu wtedy zus dopatrzyła się swojej pomyłki (zus zarzucił mi,że pośpieszyłam się z uchylaniem a tamtych decyzjach, które wydał Zus mam zapomnieć ) czy tym osobom mogę teraz na nowo przyznać zasiłek pielęgnacyjny głupia jestem od tego
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
1. ZUS nie jest od tego by ci coś zarzucać;
2. jak ZUS babol naprawił babolem (wstrzymał zamiast uchylić) to teraz ZP bym nie przyznał. Orzecznictwo jest w kratkę, ale literalny zapis ustawy mówi wprost - Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego.
Wstrzymanie wypłaty nie powoduje tego, że ona nie jest uprawniona.
Możesz się powołać na ten wyrok:
Wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie
z dnia 19 lutego 2010 r.
I SA/Wa 1923/09
Zaznaczam, że niektóre nowsze wyroki są przeciwnego zdania
2. jak ZUS babol naprawił babolem (wstrzymał zamiast uchylić) to teraz ZP bym nie przyznał. Orzecznictwo jest w kratkę, ale literalny zapis ustawy mówi wprost - Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego.
Wstrzymanie wypłaty nie powoduje tego, że ona nie jest uprawniona.
Możesz się powołać na ten wyrok:
Wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie
z dnia 19 lutego 2010 r.
I SA/Wa 1923/09
Zaznaczam, że niektóre nowsze wyroki są przeciwnego zdania
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
dziękuję Ci wiem, że ośrodek obok mojego przyznaje najwyżej dam odmowę i doradzę odwołanie. ZUS w piśmie odpisał tak od lipca 2017 r. została wstrzymana wypłata dodatku. Jednocześnie informują, że dodatek pielęgnacyjny był wypłacany bezpodstawnie.
Oprócz zasiłek pielegnacyjny w DPS pomożcie proszę - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
rodzicielskie
urlop wychowawczy
NP zwrot pomóżcie MĄDRE GŁOWY
czy przysługuje zasiłek rodz.?
akt urodzenia z art.61 ust.2
Umorzenie odsetek bankowych jest dochodem?
zaświadczenie do becikowego
Niech ktos pomoże. Proszę !!!Zasiłek pielęgnacyjny w DPS
Co zrobić?
odnośnie 9%- podatek
Elmer, Ewalu, Kb i Inni !!!!
od kiedy przyznać świadczenie pielęgnacyjne
odwołanie od orzeczenia
zasiłek rodzinny bez zasądzonych alimentów
Kuroniówka po nabyciu prawa do św. rodzicielskiego ..zagwozd
szo