zasiłek pielęgnacyjny - wznowienie - co dalej ?? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 28 lip 2015, 11:38

AIK pisze:czy mogę uchylić lub odmówić świadczeń które zostały już wypłacone ?
Na tym polega wznowienie właśnie ;) Uchylasz aktualną decyzję i jeszcze raz od początku ustalasz prawo do świadczenia. Zobacz sobie art. 30 ust. 2 pkt. 4 - te nienależnie pobrane są właśnie dla takich przypadków :) "świadczenia przyznane na podstawie decyzji która została uchylona w wyniku wznowienia postępowania i stronie odmówiono prawa do świadczeń rodzinnych" Czyli sama konstrukcja tego zapisu sugeruje właściwą procedurę - 1. uchylenie w wyniku wznowienia i 2. odmowa prawa do świadczenia :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2015, 11:42

Iks pisze:
AIK pisze:czy mogę uchylić lub odmówić świadczeń które zostały już wypłacone ?
Na tym polega wznowienie właśnie ;) Uchylasz aktualną decyzję i jeszcze raz od początku ustalasz prawo do świadczenia. Zobacz sobie art. 30 ust. 2 pkt. 4 - te nienależnie pobrane są właśnie dla takich przypadków :) "świadczenia przyznane na podstawie decyzji która została uchylona w wyniku wznowienia postępowania i stronie odmówiono prawa do świadczeń rodzinnych" Czyli sama konstrukcja tego zapisu sugeruje właściwą procedurę - 1. uchylenie w wyniku wznowienia i 2. odmowa prawa do świadczenia :)
Do IKS
robisz uchylenie i ponowne rozstrzygnięcie w jednej decyzji?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2015, 11:45

Nie. Zawsze robię wszystko oddzielnie. Przy odwołaniach jest jasność.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 7:45

wracając do sprawy mam jeszcze jedno pytanie:
w postanowieniu o wznowieniu piszę, że jest to w sprawie "wydania decyzji uchylającej dotychczasową i wydania nowej decyzji rozstrzygającej o istocie sprawy" czy "ewentualnego zwrotu nienależnie pobranych świadczeń" ??
AIK

Napisano: 29 lip 2015, 7:58

To pierwsze. O NP orzekasz w osobnym postępowaniu, po uchyleniu i wydaniu odmownej decyzji.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 7:59

Jakie nienależne? Wznowienie to wznowienie, nadzwyczajny tryb wzruszania decyzji w konkretnych sytuacjach i jak tak czytam to większość powinna tego unikać jak ognia bo jakieś fantasmagorie tu są wypisywane.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 lip 2015, 8:02

No jak już wzruszysz decyzję w tym nadzwyczajnym trybie, uchylasz i ponownie ustalasz prawo - dajesz odmowę, to z tym co w międzyczasie wypłaciłeś trzeba coś zrobić. Więc wszczynasz post. w sprawie NP, i wydajesz dec. z przywołaniem art. 30, ust. 2 pkt 4.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 8:06

tak właśnie myślałam, tylko nigdy nie mieliśmy jeszcze przypadku, że wznawiamy postępowanie do decyzji która nie jest jeszcze zakończona i wolałam się upewnić - DZIĘKUJĘ BARDZO :)
AIK

Napisano: 29 lip 2015, 8:06

do AIK pisałem ;) to co póżniej to OK :)
a i jeszcze doczytałem poprzednią stronę, jeżeli decyzja o przyznaniu dodatku pielęgnacyjnego była późniejsza od decyzji o ZP (a tak podejrzewam) to o żadnym wznowieniu nie ma mowy.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 lip 2015, 8:10

do Tom: a można jednocześnie pobierać zasiłek pielęgnacyjny i dodatek pielęgnacyjny?? nasza ustawa na to nie pozwala art. 16 ust. 6
AIK

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x