zasiłek pielęgnacyjny - wznowienie - co dalej ?? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 29 lip 2015, 8:12

nie można, ale jeśli decyzja o DP była późniejsza to robisz to w zwykłym trybie a nie przez wznowienie. Podstawą wznowienia jest m.in. istnienie w dacie orzekania okoliczności o których nie wiedzieliście a mających wpływ na uprawnienia. Jak nie miała wtedy decyzji o DP to takich okoliczności nie było.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 lip 2015, 8:16

kobieta ma dodatek pielęgnacyjny od listopada 2010 r. a wniosek o zasiłek pielęgnacyjny złożyła w styczniu 2011 r. i wtedy też wydaliśmy decyzję - więc dodatek pielęgnacyjny miała już przed wydaniem decyzji o czym nas nie poinformowała - więc wznowienie, a nie wszczęcie.
AIK

Napisano: 29 lip 2015, 8:21

Ze ma dodatek od listopada to wiem, pytanie kiedy wydano jej decyzję o przyznaniu dodatku. Jak po decyzji o ZP to nie ma mowy o wznowieniu. Jak przed to wznowienie i owszem. Choć niekoniecznie z 145/1/5.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 29 lip 2015, 8:47

nasza decyzja z 17.01.2011 r.
decyzja o dodatku pielęgnacyjnym z 19.01.2011 r.
ale mam tylko informację telefoniczną - nie mam nic na piśmie, a to będzie trwało i znowu możliwe, że nie zdążymy wstrzymać przed wypłatami sierpniowymi - kobieta podobno bardzo "krzykliwa"...
AIK

Napisano: 29 lip 2015, 8:56

No to w takiej sytuacji zwykły tryb z art. 32 uosr + 163 kpa. I co z tego, że krzykliwa? Wysłać dziś czy jutro wszczęcie postępowania, od razu wezwanie do niej o decyzję + pismo do ZUS czy kto tam jej płaci i do końca sierpnia ogarniecie temat z odmową/uchyleniem. W zawiadomieniu o wszczęciu poinformować dodatkowo, że wstrzymujecie wypłaty bo istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że nie przysługują a jak chce żeby płacić to musi się zgłosić i napisać pismo, że jest świadoma ewentualnego zwrotu wraz z odsetkami. I pozamiatane, potem tylko NP i z głowy. Pokrzyczy i przestanie jak zobaczy rachunek ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 29 lip 2015, 9:01

ale wstrzymać to chyba nie mogę bo nie mam podstawy do tego, ale sporządzę notatkę z rozmowy telefonicznej, napiszę wniosek do instytucji w której ma dodatek i napiszę jej wszczęcie postępowania i zobaczymy co się będzie działo dalej...
AIK

Napisano: 29 lip 2015, 9:13

U mnie wstrzymuje się na pałę od samego początku w takich sytuacjach i nikt nikomu krzywdy nie zrobił. Jak osoba przychodzi bo nie dostała wypłaty to krótka piłka - to dla pani dobra ale jak pani sobie życzy to proszę napisać, że jestem swiadoma, że prawdopodobnie trzeba będzie oddać z odsetkami i mimo tego chcę wypłatę. Przez 11 lat napisała tak jedna osoba (przy koordynacji) a takich sytuacji co miesiąc kilkadziesiąt bo świadczeniobiorców ok. 10000.

Ta kobieta naprawdę nie ma świadomości, że ZP jej nie przysługuje i ma murowany zwrot?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 29 lip 2015, 9:17

nie wiemy czy nie ma świadomości czy tylko myślała, że to nie wyjdzie... ale na pewno będzie wojować...
AIK

Napisano: 29 lip 2015, 11:28

To ja się rozpisałem o wznowieniu... myślałem, że faktycznie są podstawy do tego wznowienia :D
AIK pisze:ale na pewno będzie wojować
Za bardzo raczej nie nawojuje.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2015, 11:58

sorry Iks za zamieszanie - ale będziemy wiedzieć na przyszłość jak postąpić ;) a co do wojowania to osoba która będzie z nią rozmawiać będzie mieć nie miłą sytuację i znając nasze strony to będzie głośno...
AIK

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x