zasiłek pielenacyjny a dps - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 lut 2023, 17:31

Hejka wszystkim:)
Mam prośbę może ktoś mi napisze czy dobrze myślę mam Pana, który został umieszczony w lutym w Dps . Córka jego napisała mi oświadczenie o tym że ten pan przebywa w/w placówce .
według Przepisów:
Art. 16 ust. 5 Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie umieszczonej w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie.

Art. 3 pkt. 7 \" instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie - oznacza to dom pomocy społecznej, placówkę opiekuńczo-wychowawczą, młodzieżowy ośrodek wychowawczy, schronisko dla nieletnich, zakład poprawczy, areszt śledczy, zakład karny, zakład opiekuńczo-leczniczy, zakład pielęgnacyjno-opiekuńczy, szkołę wojskową lub inną szkołę, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie;\"
Więc temu panu nie przysługuje zasiłek pielęgnacyjny , ale moje pytanie brzmi:
1. Czy mogę wstrzymać te świadczenie na podstawie tego oświadczenia czy mam wystosować pismo do tej palcówki w której przebywa pan na potwierdzenie .
2. I co póżniej zawiadomienie i dec. uchylająca od marca bo pobyt jest od 2 marca
Będę wdzieczna za jaką kowleik podpowiedź
Czytałam posty na forum , w tej sparwie , ale są z datą dużo wstecz :)
SylChom22
Praktykant
Od: 20 gru 2022, 20:35
Zajmuję się: PS

Napisano: 08 lut 2023, 8:01

Doczytaj przepis " jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie". Najpierw ustal czy Pan jest zwolniony z ponoszenia opłat za pobyt w DPS (w co wątpię).

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E9A84A7B47

Wskazać bowiem należy, że co prawda zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie umieszczonej w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, czyli np. w domu pomocy społecznej, to jednak aby można było uznać, że osoba przebywa w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, dom pomocy społecznej, w którym przebywa winien jej zapewnić nieodpłatne pełne utrzymanie. Decydujące znaczenie ma tutaj zwrot "nieodpłatne pełne utrzymanie", które wynika z ustawowej definicji pojęcia "instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie", zawartej w art. 3 pkt 7 u.ś.r. Jeżeli więc osoba ponosi choćby częściowo koszty utrzymania w domu pomocy społecznej, tak jak w przedmiotowej sprawie skarżąca, to z tego powodu nie można jej odmówić prawa do zasiłku pielęgnacyjnego.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 lut 2023, 9:50

dziękuję za odpowiedź :) :D
SylChom22
Praktykant
Od: 20 gru 2022, 20:35
Zajmuję się: PS

Napisano: 05 mar 2024, 14:38

jeśli obecnie Pan mieszka w prywatnym DPS (uzyskał orzeczenie o niepełnospr.) na naszym terenie, to u nas ma składac wniosek o ZP? czy w jego miejscu zameldowania. Kto wypłaca ZP?
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Napisano: 05 mar 2024, 15:07

jeśli obecnie Pan mieszka w prywatnym DPS (uzyskał orzeczenie o niepełnospr.) na naszym terenie, to u nas ma składac wniosek o ZP? czy w jego miejscu zameldowania. Kto przyznaje i wypłaca ZP?
karolina09
Podinspektor

Napisano: 06 mar 2024, 10:34

jak uważacie?
karolina09
Podinspektor

Napisano: 06 mar 2024, 10:41

To Pan decyduje gdzie mieszka i jak wskaże we wniosku adres podlegający pod was to normalnie rozpatrujesz. Nie piszesz czy pobyt Pana jest tymczasowy czy stały więc inaczej nikt Ci nie odpowie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 mar 2024, 11:44

pobyt zapowiada sie na długo
karolina09
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]