Zasiłek rodzicielski 2016 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 paź 2015, 11:08

Witam, ja chciałabym się konkretnie dowiedzieć o zasiłek rodzicielski na dziecko urodzone w 2016 r. Wiem, że przysługuje bezrobotnym itd bez względu na dochody. Ale wszędzie jest napisane: " Jeżeli jeden z rodziców będzie uprawniony do zasiłku macierzyńskiego, drugiemu z rodziców nie będzie przysługiwało świadczenie rodzicielskie." Co to znaczy? Jeżeli matka jest bezrobotna to nie przysługuje jej macierzyński, ale ojcu chyba również, prawda? Bo ojcu przysługuje tylko w razie kiedy i matce i wtedy kiedy ona od 15 tyg. może oddać go ojcu, tak??
Czyli konkretnie: matka dziecka jest bezrobotna, ojciec dziecka pracuje stale na umowę o pracę. Czy w tej sytuacji należy się matce tysiąc zł przez rok z tytułu tego zasiłku rodzicielskiego?
jaaa

Napisano: 16 paź 2015, 11:51

"uprawniony do zasiłku macierzyńskiego" będzie wtedy gdy go weźmie
...

Napisano: 16 paź 2015, 11:58

święta prawda :)
o-kasia

Napisano: 16 paź 2015, 12:03

A więc, w przypadku który opisałam, bezrobotna matka ma prawo do zasiłku, tak? Myślałam, że uprawniony to również wtedy kiedy ma możliwość.. ale chyba ojciec nie ma możliwości, jeśli matce nie przysługuje. A drugie pytanie ten zasiłek to już pewna sprawa? To już jest ustanowione?
jaaa

Napisano: 16 paź 2015, 13:02

tak już jest ustanowione, dz. u. z 2015 poz. 1217
...

Napisano: 16 paź 2015, 14:12

A więc dzięki bardzo :)
jaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x