Witam proszę o pomoc w sprawie wypłacanego w złej wysokości zasiłku stałego. Petent miał przyznany zasiłek stały w wysokości 529,00 zł m-nie a powinien mieć w wysokości 389,00 zł bo ma zasiłek pielęgnacyjny. Sprawa wyszła teraz przy zmianie decyzji i powiedzcie czy dobrze myślę: najpierw muszę wszcząć postępowanie w sprawie zmiany decyzji i czy mogę zrobić to postanowieniem powołując się na błąd rachunkowy czy zrobić decyzję zmieniającą? Potem wydać decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu i ewentualnie jak będzie możliwość to umorzyć.
- wszczęcie albo oświadczenie Klienta, że został poinformowany o możliwości/konieczności zmiany decyzji zasiłku stałego
- zmiana decyzji
- decyzja o nienależnych
- prośba Klienta o umorzeniu nienależnych
- decyzja o umorzeniu
Pracownik sie pomylił to jakie nienależnie pobrane, ej budzimy się:)
Nadpłacony, zgoda klienta na potrącenia z bieżącego. I to JEST JEGO DOBRA WOLA nie ma pojęcia w pomocy społecznej nieuzasadnionego wzbogacenia się. Jak co spłaca pracownik, u nas tak było. Koszmar
Wredna1 , a mogłabyś napisać na jakiej podstawie spłaca pracownik ? Bo mam nadzieję, że nie robi przelewu podając się za podopiecznego ? bo spotkałem się już z takim rozwiązaniem.
to faktycznie nie jest nienależnie pobrany
co do zwrotu przez pracownika - nie ma takiej podstawy
u nas w takim przypadku musiałyby beknąć 4 osoby:
socjalny, koordynator, pracowniku biurowy wydający decyzję i szef - bo podpisał wtedy decyzję
zrobić zmianę z uwzględnieniem pielęgnacyjnego - nie wracać do starego
Jak post nie zginie w tym nawale to w popniedizałek spytam kierownicy na jakiej podstawie koleżanka spłacała. Wiem ,z e to sie stało po kontroli która to wyłapała i zalecenie spłaty też było od nich i to nie tylko w moim ośrodku. Ale wiecej jak sie dowiem.
U nas tez jedna zwracała. Ale to bardziej ze strachu przed szefową i na jej polecenie. Ustne.
Potem na jakimś szkoleniu byl poruszony temat i ponoć nie można zmusić pracownika. Ale za to może dostać po premii...