Witam, ja chciałabym się konkretnie dowiedzieć o zasiłek rodzicielski na dziecko urodzone w 2016 r. Wiem, że przysługuje bezrobotnym itd bez względu na dochody. Ale wszędzie jest napisane: " Jeżeli jeden z rodziców będzie uprawniony do zasiłku macierzyńskiego, drugiemu z rodziców nie będzie przysługiwało świadczenie rodzicielskie." Co to znaczy? Jeżeli matka jest bezrobotna to nie przysługuje jej macierzyński, ale ojcu chyba również, prawda? Bo ojcu przysługuje tylko w razie kiedy i matce i wtedy kiedy ona od 15 tyg. może oddać go ojcu, tak??
Czyli konkretnie: matka dziecka jest bezrobotna, ojciec dziecka pracuje stale na umowę o pracę. Czy w tej sytuacji należy się matce tysiąc zł przez rok z tytułu tego zasiłku rodzicielskiego?
Zasiłek rodzicielski 2016
Re: Zasiłek rodzicielski 2016
"uprawniony do zasiłku macierzyńskiego" będzie wtedy gdy go weźmie
Re: Zasiłek rodzicielski 2016
A więc, w przypadku który opisałam, bezrobotna matka ma prawo do zasiłku, tak? Myślałam, że uprawniony to również wtedy kiedy ma możliwość.. ale chyba ojciec nie ma możliwości, jeśli matce nie przysługuje. A drugie pytanie ten zasiłek to już pewna sprawa? To już jest ustanowione?
Oprócz Zasiłek rodzicielski 2016 - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Matka pobiła 4,5-miesięczne dziecko
dane osobowe
stały a dod.z tyt.samotnego wych.
donos na rodzinę
wyrównanie zasiłku stałego
OPS MAŁOMICE
Konkurs na systenta rodzyny
Zasiłek stały wypłacony w złej wysokości
Prośba w związku z nieczytelnym faxem
świadczenie pielęgnacyjne a KRUS
rower
Utworzenie rodzinnego domu pomocy a udział Dyrektora OPS