Zasiłek rodzinny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 gru 2020, 22:42

Zasiłek rodzinny nie umiem tego obliczyć 3 osoby w rodzinie z czego 19latek pracował na najniższej krajowej i to był jedyny dochód czy zasiłek w roku kalendarzowym 2020/2021 będzie się należał? Proszę o pomoc
Manialeomaki
Praktykant
Od: 10 gru 2020, 22:37
Zajmuję się: Jestem bezrobotna mama 3 dzieci dorywcza jestem niania

Napisano: 11 gru 2020, 15:09

Manialeomaki pisze:
10 gru 2020, 22:42
Zasiłek rodzinny nie umiem tego obliczyć 3 osoby w rodzinie z czego 19latek pracował na najniższej krajowej i to był jedyny dochód czy zasiłek w roku kalendarzowym 2020/2021 będzie się należał? Proszę o pomoc
To zależy, jeśli pracował cały rok i nadal pracuje musisz ten dochód policzyć. Odjąć składki, podatek, podzielić na 12 m-cy (jeśli pracował cały rok)i liczbę osób w rodzinie. Do tego dochody nieopodatkowane: stypendia, alimenty, staże unijne, gospodarstwo, zasiłki chorobowe z KRUS itp.
Jeśli pracował w 2019 roku mniej niż rok, dochód z tej pracy przeliczasz przez faktyczną liczę przepracowanych miesięcy i dzielisz na trzy osoby.
Jeśli już nie pracuje, ten dochód jest dochodem utraconym od miesiąca następującego po miesiącu , w którym nastąpiła utrata dochodu.
Jeśli ktoś podjął nowe zatrudnienie, w 2020 roku, uzyskanie dochodu następuje za drugi miesiąc od podjęcia zatrudnienia i dolicza się go do miesięcznego dochodu rodziny.
:D
O. wybacz, dopiero zauważyłam, że nie jesteś pracownikiem. Najlepiej złóż wniosek i OPS wyliczy dochód.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x