Rodzicielskie a zasiłek dla bezrobotnych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 gru 2020, 13:36

Cześć. W dniu 09.12.2020 Pani złożyła wniosek na rodzicielskie. Z pup wyszło, że miała przyznany zasiłek dla bezrobotnych w okresie od 29.04.2020 do 25.10.2020. Dziecko urodziło się 24.11.2020 r.
Art. 17 c ust. 6...w razie urodzenia dziecka przez kobietę pobierającą zasiłek dla bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu świadczenie rodzicielskie przysługuje jednemu z rodziców w wysokości różnicy między kwotą świadczenia rodzicielskiego a kwotą pobieranego zasiłku dla bezrobotnych pomniejszonego o zaliczkę na podatek dochodowy...
Zasiłek od 01.10.2020 do 25.10.2020 - 628,20 zł - podatek 14,00 zł = 614,20 zł.
1000 zł - 614,20 zł = 385,80 do wypłaty za listopad ? Dobrze liczę?
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Napisano: 10 gru 2020, 21:58

Cześć
wiesz czy ta Pani ma zasiłek dla bezrobotnych, bo jeśli nie to raczej przyznać od urodzenia dziecka.
Zgodnie z tym Art. 17 c ust. 6...w razie urodzenia dziecka przez kobietę pobierającą zasiłek dla bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu, lub w okresie przedłużenia zasiłku dla bezrobotnych świadczenie rodzicielskie przysługuje jednemu z rodziców w wysokości różnicy między kwotą świadczenia rodzicielskiego a kwotą POBIERANEGO ZASIŁKU DLA BEZROBOTNYCH pomniejszonego o zaliczkę na podatek dochodowy... POBIERANEGO A NIE POBRANEGO!

Miałam taki przypadek Pani pobierała zasiłek dla bezrobotnych i w trakcie urodziła dziecko złożyła o świadczenie rodzicielskie które zostało przyznane różnica kwoty pełnego 1000 zł do momenty w którym miała przyznany zasiłek dla bezrobotnych, później tysiąc.
Dzwonie do Pani czy będzie mieć dalej zasiłek dla bezrobotnych bo o dziwo po rozmowie, z pracownikiem PUP nie idzie to z automatu. Pani musi sam wnieść kolejny wniosek do PUP o wydłużenie okresu pobierania zasiłku dla bezrobotnych w związku z urodzeniem dziecka, sami tego za nią nie wydłużą i chyba z tego co pamiętam ma na to miesiąc od zakończenia pobieranego zasiłku.
Więc cały szkopuł w tym czy w twoim przypadku wniosła o to czy nie, czy w ogóle go ma.
U mnie Pani stwierdziłam że za dużo z tym zachodu, papierologii i załatwiania a wychodzi na to samo (czyli dalej 1000 zł) Oświadczyła mi pod odpowiedzialnością karną, że nie będzie o to wnioskować, że jest bezrobotną zarejestrowaną w PUP bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
Mogłam wypłacać zgodnie wydaną wcześniej decyzją, nie musiałam jej zmieniać ;)
dona2019
Praktykant
Od: 18 kwie 2019, 11:46
Zajmuję się: ŚW, KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x