Zasiłek rodzinny po powrocie z zza granicy

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
pracownik123!
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Zasiłek rodzinny po powrocie z zza granicy

Post autor: pracownik123! »

Kobieta przyniosła mi wniosek o zasiłek rodzinny na okres zasiłkowy 2024/2025. Prywatnie wiem, że wrócili oni kilka dni temu zza granicy, nie rozliczali się w Polsce, nie ma u nich w systemie śladu po żadnych dochodach. Mogę normalnie przyznać im zasiłek na podstawie wniosku?
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Zasiłek rodzinny po powrocie z zza granicy

Post autor: anetag »

pracownik123! pisze: 23 lip 2025, 10:39 Kobieta przyniosła mi wniosek o zasiłek rodzinny na okres zasiłkowy 2024/2025. Prywatnie wiem, że wrócili oni kilka dni temu zza granicy, nie rozliczali się w Polsce, nie ma u nich w systemie śladu po żadnych dochodach. Mogę normalnie przyznać im zasiłek na podstawie wniosku?
dochody z zagranicy w nieopodatkowanych muszą być wpisane
pracownik123!
Praktykant
Kontakt:

Ale co jeśli nie ma śladu w weryfikacjach, że oni mieli dochody za granicą? Nie rozliczali się w Polsce.
pracownik123!
Praktykant
Kontakt:

Dochód z zza granicy nie jest utracony? Oficjalnie ja nie wiem, że oni byli za granicą.
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

Dochód z tytułu zakończenia zatrudnienia jest dochodem utraconym. W oświadczeniu ( ZSR 05) wykazuję dochód osiągnięty za granicą w 2023r.w kwocie wg przelicznika NBP na dzień 31.12.2023r. , piszą oświadczenie o dacie zakończenie zatrudnienia i dacie powrotu do Polski.
pracownik123!
Praktykant
Kontakt:

A jeśli oni tego nie uwzględnili i oficjalnie nie powiedzieli, że byli za granicą to wydać im decyzję przyznająca, bo dochód wynosi 0,00 zł czy wykażą te dochody czy nie?
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

No w zasadzie to złożyli fałszywe oświadczenie że nie uzyskali dochodu... decyzja należy do Ciebie.
pracownik123!
Praktykant
Kontakt:

Mogę udawać, że nie wiem, no bo w zasadzie mam prawo nie wiedzieć...
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: anetag »

pracownik123! pisze: 23 lip 2025, 13:37 Mogę udawać, że nie wiem, no bo w zasadzie mam prawo nie wiedzieć...
też miałam kiedyś taki przypadek przyjechało państwo z WB i złożyło na rodzinne a jak sobie wpisałam w google nazwisko pana to od razu mi wyskoczyło Home Reveune, że pan na terenie WB ma spółkę i prowadzi działalność
pracownik123!
Praktykant
Kontakt:

W tym przypadku to akurat wrócili na stałe do Polski i już mają sprawy związane z zatrudnieniem za granicą zamknięte. Rejestrują się w UP jako bezrobotni.
ODPOWIEDZ