Mam problem i proszę o pomoc. Podopieczna w rodzinie ma zasiłek stały. Praktycznie co miesiąc zmieniam jej decyzję, bo mąż ma co miesiąc inne wynagrodzenie. Zawsze podopieczna składa wniosek o zmianę wysokości z. stałego. 17 marca też złożyła taki wniosek ale nie dołączyła zaświadczenia o zarobku męża. Jutro jest wyznaczony dla niej termin płatności z. stałego, a ja nadal nie mam zaświadczenia w zarobku męża i nie mogę przeliczyć wysokości zasiłku. Co zrobić ? Czy jutro wypłacić jej wyliczoną wcześniej kwotę, a ewentualną nadpłatę czy też niedopłatę uwzględnić w zasiłku kwietniowym, czy też czekać za zaświadczeniem i wtedy obliczyć stały za marzec i wypłacić później. Proszę o radę.
Nie dostarczyła mi zarobku męża bo pracodawca nie chciał mężowi go wystawić. Więc ja zwróciłam się do tego pracodawcy z wnioskiem o udostępnienie danych. Jeszcze od niego nie dostałam tego zaświadczenia. Powiedział że jeszcze nie zdążył go wypisać.
Nie dostarczyła mi zarobku męża bo pracodawca nie chciał mężowi go wystawić. Więc ja zwróciłam się do tego pracodawcy z wnioskiem o udostępnienie danych. Jeszcze od niego nie dostałam tego zaświadczenia. Powiedział że jeszcze nie zdążył go wypisać.
poza tym nie musisz mieć zaświadczenia, wystarczy Ci tylko oświadczenie męża jakie były jego zarobki, do tego wystarczy wydruk z banku o wysokości przelewu
Nie do końca, bo na oświadczeniu mąż będzie musiał wpisać wysokość składki emerytalnej, rentowej, chorobowej, ubezpieczenia zdrowotnego oraz podatku. Przecież o tym mówi art 107 ust 5b pkt 7. A mąż nie zna tych wartości. I co teraz?
do wysokości dochodu danej osoby wliczamy wynagrodzenie netto, podatek i składki nie są dochodem danej osoby, art. 107 ust. 5b pkt 7 odnosi się do tego, że jeśli osoba poda Ci na oświadczeniu wysokość wynagrodzenia brutto wtedy też musi podać Ci wszystkie składniki, by pracownik mógł wyliczyć wysokość wynagrodzenia netto. pochodne wynagrodzenia nie są potrzebne do niczego innego
A co myślą inni w tej sprawie? Co zrobić? Zaświadczenie od pracodawcy będę miała w poniedziałek? Czy wypłacić stały w poniedziałek po przeliczeniu dochodu, czy dziś?