Dzień dobry. Miałam Panią, która pobierała zasiłek stały i miała go do 2018r. W październiku 2017r. konkubent przyniósł decyzję, że dostanie rentę od 01.01.2017r.do 31.10.2017r. z wyrównaniem w październiuku. Wypłata zasiłku została wstrzymana.Pani obecnie znów stara się o przyznanie renty.Teraz musi być decyzja o zwrocie zasiłku stałego, czy jak postąpić? Oni niczego nie zataili, mówili otwarcie, że starają się o rentę.
faktycznie pomyliłam daty, już tłumaczę: pani miała zasiłek stały decyzją przyznany do lutego 2018r., ale wstrzymalam go w listopadzie 2016r., bo konkubent przyniósł decyzję o przyznanej rencie od 01.01.2016 do 31.10.2016r. i renta za prawie cały rok była z wyrównaniem wypłacona w październiku 2016r. Obecnie pani znów stara się o rentę,a ja nie mam pojęcia co robić:ona musi zwrócić stały jako nienależnie pobrany zasiłek?
Zasiłek stały nie jest nienależnie pobrany, gdyż Klienci o wszystkim informowali. OPS powinien w momencie powzięcia informacji o ubieganie się klientki o rentę wystosować pismo do ZUS o zwrocie zasiłku stałego na podst. art. 99 ustawy o pomocy społecznej. Takie pismo, jeśli nie zostało wcześniej wysłane, powinno być wysłane w momencie powzięcia informacji przez OPS o rencie. Nie wiem, dlaczego wstrzymano zasiłek stały od listopada, przecież w listopadzie rodzina nie posiadała dochodu w postaci renty.
Aktualnie klientka znów stara się o rentę, czyli zasiłek stały przysługuje (no chyba, że powstały jakieś inne okoliczności, o których tu nie wspomniano). Należy wystosować pismo do ZUS o zwrocie należności w przypadku ewentualnego przyznania renty.
Rozumiem, że przyznali jej rentę socjalna?
Art. 99 uops ma tut. zastosowanie. Powinnaś zwrócić się do ZUS z inf. że w tym okresie babeczka pobierała stały i zgodnie z art. 99 powinni pomniejszyć jej wypłatę renty o kwoty pobranego zas. stałego i przelać na konto waszego OPS. Tylko teraz to nie wiem czy już nie jest za późno, jeśli wypłacili jej już rentę w całości.