bezdomny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 sty 2017, 10:51

Witam czy ktoś mógłby mi pomóc bo to moja pierwsza taka sprawa:( 26 stycznia zgłosił się pan (w zasadzie to kumpel nam go przyprowadził jak już wytrzeźwieli) że on chce do schroniska dla bezdomnych(dotychczas pracował i mieszkał u jakiegoś rolnika a kiedy już zaniemógł to mu podziękowali) nie jest on u nas zameldowany, nie ma żadnego dochodu. Nie mieliśmy wyjścia i musieliśmy go umieścić w schronisku. Póki co do schroniska wysłaliśmy pismo że go kierujemy ale co ja mam dalej zrobić???
wydaję decyzję o umieszczeniu i o tym że pokryjemy koszty pobytu. Chcemy przyznać mu zasiłek stały i składkę zdrowotną i mam pytanie czy z zasiłku stałego mogę mu potrącać za pobyt w schronisku, jeśli tak to w jakiej wysokości i na jakiej zasadzie. A i czy my jako ośrodek podpisujemy jakąś umowę ze schroniskiem???
magdalena1111

Napisano: 30 sty 2017, 11:41

Oczywiście, że możesz mu ustalić odpłatność w wysokości 70% z zasiłku stałego jednak weź od pana oświadczenie, iż wyraża zgodę na to. Umowa ze schroniskiem zbędna.
mika..

Napisano: 30 sty 2017, 14:05

a ostatni stały meldunek to pan miał gdzie? w waszej gminie?
ewkaa

Napisano: 30 sty 2017, 15:41

nie u nas nie był nigdy zameldowany
madziulek111

Napisano: 31 sty 2017, 8:32

to poszukajcie, gdzie miał ostatnie zameldowanie i niech oni płacą
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2017, 9:41

madziulek111 pisze:nie u nas nie był nigdy zameldowany
Możesz mu przyznać schronienie interwencyjnie na jakiś okres czasu niezbędny do ustalenia jego sytuacji z adnotacją w skierowaniu, że w celu przedłużenia pobytu prosisz o kontakt z OPS w ...., który jest właściwy do udzielenia pomocy zgodnie z art. 101 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej.
Ponadto jeżeli kierujesz klienta do schroniska, to później możesz starać się o zwrot wydatków z gminy właściwej do udzielnie pomocy, tj. z gminy ostatniego zameldowania na pobyt stały (art. 101 ust 7).
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x