Zasiłek stały a art. 99 ustawy o pom. społ.

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
pawel.w
Starszy referent
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
Kontakt:

Zasiłek stały a art. 99 ustawy o pom. społ.

Post autor: pawel.w »

Pan ma przyznany zasiłek stały bezterminowo.
W m-cu listopadzie br. dostaje decyzję o przyznaniu emerytury od 21.09.2021 r. w wysokości 950,00 zł. za okres 21-30.09.2021 r.
Zgodnie z art.99 uops do zwrotu będzie miał zasiłek stały za cały wrzesień br. w kwocie 645 zł. czy za tylko za okres od 21-30.09.2021 r. w kwocie 215,00 zł.

Jak uważacie ?
Ojciec76
Administrator
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
Kontakt:

Re: Zasiłek stały a art. 99 ustawy o pom. społ.

Post autor: Ojciec76 »

21.09 - 30.09
Osobie, której przyznano emeryturę lub rentę za okres, za który wypłacono zasiłek stały lub zasiłek okresowy [...] organy rentowe, które przyznały emeryturę lub rentę, wypłacają to świadczenie pomniejszone o kwotę odpowiadającą wysokości wypłaconych za ten okres zasiłków
Solitudo cordis,
Solitudo animae
pawel.w
Starszy referent
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
Kontakt:

Post autor: pawel.w »

Ok. dzięki
Aisab48
Stażysta
Zajmuję się: npś
Kontakt:

Post autor: Aisab48 »

...

Co z przypisaną należnością do zwrotu, gdy następuje zgon?
ZUS w piśmie poinformował, że dnia XX.XX.XXXX nastąpił zgon dlatego odstępują od potrącenia. Otrzymałam kopię pisma z ZUS do wiadomości.
Z działu SR otrzymuję pismo o konieczności wyksięgowania z podaniem podstawy prawnej (art.30 pkt.11 uśr), ale nie miałam do tej pory takiej sytuacji z działu pomocy społ.? Nie mogę nic znaleźć na ten temat :?

Jestem pracownikiem księgowości i zajmuję się księgowaniem wpłat nienależnie pobranych świadczeń i zwrotów m.in. z ZUS a także przypisem decyzji npś i potrąceń nadpłaconych zasiłków.
ODPOWIEDZ