zasiłek stały a budowa domu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 24 mar 2015, 12:30

Witam, klient złożył wniosek o zasiłek stały, ma ważne orzeczenie do 2016r. Nie korzystał przez ostatni rok, dobrowolnie zrezygnował z zasiłku stałego bo nie chciał podać źródła dochodu, a widzimy że dom buduje więc dochód ma. Gdy zrezygnował nie wnikałam skąd ma kasę na nowy domek. Teraz złożył nowy wniosek z orzeczeniem i zaświadczeniem o dochodzie: zasiłek pielęgnacyjny-153 zł, oświadczając że innego dochodu nie ma, "a skąd ma na budowę to nie dochód i nie nasza sprawa" wie po konsultacji z radcą prawnym, że musimy mu przyznać. Proszę o radę co byście zrobili w takiej sprawie, jak poprowadzić postępowanie. Kolokwialnie dać czy nie dać?
aniaka

Napisano: 24 mar 2015, 12:46

ja bym go zmusiła do podania dochodu i napisania pod odp karną ile ma dochodu i czy uzyskał w ostatn 12 miesiącach jednorazowy dochód
ewelinkamalinka

Napisano: 24 mar 2015, 12:48

a daj sobie spokój nadgorliwość gorsza od faszyzmu, dobrze że sobie facet radzi
Gość

Napisano: 24 mar 2015, 14:09

Nie dawaj sobie spokoju. Później tylko takie komentarze są że "opieka" pomaga bogatym.
pracownikkk

Napisano: 24 mar 2015, 14:31

Jakie mam formy przymusu, aby podał mi na oświadczeniu skąd ma na budowę? Co da oświadczenie pod odp. karną ? on napisze że jego dochód to 153 złote. Mam do was pytanie co jest dochodem zgodnie z naszą ustawą?
aniaka

Napisano: 24 mar 2015, 15:14

Poinformuj klienta, że jeżeli nie poda źródła dochodu to odmówicie mu ze względu na dysproporcje pomiędzy dochodem udokumentowanym a stwierdzoną przez pracownika faktyczną sytuacją. Jeżeli facet posiada pieniądze na budowę, to może je również przeznaczyć na życie. Zdarzyło mi się odmówić człowiekowi, który w oświadczeniu o stanie majątkowym napisał, że ma 40 tys. oszczędności, ale nie może ich wykorzystać na życie bo są to pieniądze, które przeznacza na alimenty płacone na córkę. Nie odwoływał się. Myślę, że jeżeli udowodnicie, że gość faktycznie ten dom buduje, a z twojego pytania wynika, że on nie zaprzecza, to kolegium nie uchyli takiej decyzji.
BabaYaga

Napisano: 24 mar 2015, 16:14

Też myślałam o dysproporcji, ale jak to udokumentować, on mi niczego nie chce podpisac, żadnych oświadczeń , jak twierdzi tak mu poradził radca prawny. Gdzie napisać czy ten dom jest na niego?
aniaka

Napisano: 24 mar 2015, 17:51

BabaYaga pisze:Poinformuj klienta, że jeżeli nie poda źródła dochodu to odmówicie mu ze względu na dysproporcje pomiędzy dochodem udokumentowanym a stwierdzoną przez pracownika faktyczną sytuacją. Jeżeli facet posiada pieniądze na budowę, to może je również przeznaczyć na życie. Zdarzyło mi się odmówić człowiekowi, który w oświadczeniu o stanie majątkowym napisał, że ma 40 tys. oszczędności, ale nie może ich wykorzystać na życie bo są to pieniądze, które przeznacza na alimenty płacone na córkę. Nie odwoływał się. Myślę, że jeżeli udowodnicie, że gość faktycznie ten dom buduje, a z twojego pytania wynika, że on nie zaprzecza, to kolegium nie uchyli takiej decyzji.
Ja dodałabym jeszcze brak chęci współpracy tu się kłania art. 4 i art. 11 ust 2 naszej ustawy a jak nie chce Ci podpisać żadnych oświadczeń to walnij mu jeszcze art. 107 ust 5 i niech nie fika. Nie bój się ....dużo adnotacji służbowych (to Twoje dowody). W najgorszym przypadku SKO jak nie utrzyma decyzji to wskaże co winnaś zrobić.
buźka

Napisano: 24 mar 2015, 19:35

Przyznać zasiłek i nie bawić się w CBŚ
Spełnia kryterium - wygra w SKO
zzzz

Napisano: 24 mar 2015, 20:51

Fajnie, ilu pracowników socjalu tyle opinii, mój klient nie wyglada jakby z głodu umierał. Ale obawiam się że zzzz ma racje-w sko wygra.
aniaka

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x