Wyłudzanie świadczeń? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 25 mar 2015, 10:04

witam
Prosze o podpowiedz w takiej kwestii.
Matka samotnie wychowująca 4 dzieci ( wg oświadczenia)korzysta z dożwiania ,dotacji mieszkaniowej i sporadycznie z pomocy w formie zasiłków.Teraz złożyła kolejne wnioski o dotacje i zasiłek.Dostaliśmy w tej sprawie kilka telefonów od sąsiadów tej pani,że mieszka ona z partnerem notabene ojcem jej ostatniego dziecka na które ów ojciec płaci dobrowolne alimenty (klientka przedstawia wyciąg z banku ,że kwota alimentów wpływa na jej konto).Klientka oświadcza ,że mieszka sama z dziećmi .
Moje pytanie brzmi jak to zweryfikować?Na pewno oświadczenia sąsiadów na piśmie,ale czy moge obejrzec mieszkanie i sprzawdzić czy ten partner mieszka,zreszta moim zdaniem trudno to udowodnić,nie chcę węszyć po domu niczym detektyw, ale zostawić tak tego też nie mogę prawda.Prosze o wasze spostrżeżnia w tej kwestii.
Prawda wygląda tak,że ów partner ma dobra prace i posiada wysokie dochody ,których ujawnienie spowoduje przekroczenie kryterium.
dea

Napisano: 25 mar 2015, 11:03

Tu potrzebny detektyw Rutkowski.
t.franek

Napisano: 25 mar 2015, 11:41

Oświadcza Ci, że mieszka sama. Oświadczenie pod odpowiedzialnością karną więc musisz jej wierzyć:):). Jedziesz w teren jeżeli stwierdzasz, że nie mieszka tam żaden Pan, to nic z tym nie zrobisz, poco sie szarpać, NAJWAŻNIEJSZE JEST DOBRO KLIENTA:):):)
kasiaELA

Napisano: 25 mar 2015, 11:43

i milość
t.franek

Napisano: 25 mar 2015, 12:39

Do mnie nie dociera argument: "Po co się szarpać?"
Miałam parę - konkubinat, mieszkali w JEDNYM pokoju, mieli JEDNO miejsce do spania, a udowadniali mi, że prowadzą odrębne gospodarstwa domowe. W walce z takim nachalnym oszustwem jestem bezkompromisowa. Sprawa trwała prawie dwa lata, była dwukrotnie w WSA, ale wygrałam. Nie czułam zbyt wielkiej satysfakcji, bo to było w sumie bardzo przykre.
Mogę Ci, dea, doradzić, że jednym z dowodów (zgodnie z KPA) może byś zeznanie świadka, przeprowadzone w siedzibie OPS, na które musisz także wezwać tę samotną matkę, wnioskodawczynię. Niestety rzadko kiedy, a może nawet nigdy, żaden sąsiad nie zezna przy tej osobie coś złego o niej. Przesłuchanie trzeba zaprotokołować, musi ten sąsiad podpisać swoje zeznania. I musi być wzmianka o pouczeniu go o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych.... Powodzenia.
Esia

Napisano: 25 mar 2015, 12:50

Nic się nie da zrobić, ślubu nie mają, możesz go nawet zastać w domu, ale on zawsze może powiedzieć, że właśnie przyszedł odwiedzić narzeczoną, bo ma przecież takie prawo.
gosc

Napisano: 25 mar 2015, 13:13

Najlepiej pod osłoną nocy nawiedzić rodzinę.
t.franek

Napisano: 25 mar 2015, 14:06

Do gościa i innych podobnie myślących.
Dawajcie się oszukiwać, robić z siebie nieudaczników, dalej sobie myślcie, że "nic się nie da zrobić", ale potem się nie dziwcie, że społeczeństwo i władze nami gardzą, a klienci ubliżają i podpalają.
Broń Boże pomoc społeczną przed tak myślącymi pracownikami socjalnymi. Teraz i na wieki.
Esia

Napisano: 25 mar 2015, 23:07

Dea jeżeli były telefony od sąsiadów to przedstaw uczciwie klientce sprawę, że wiesz, że konkubent mieszka z nią bo masz informację od sasiadów; nie masz nic przeciwko, ale musi oświadczyć ( konkubent) pod groźbą kary za mówienie nieprawdy jakie ponosi koszty w partycypacji mieszkania ( powinien opłacać 2/6 oprócz alimentow ), nie ma on obowiązku żywić pozostałych dzieci skoro pozostają w konkubinacie, a od klientki musisz zarządać adresów ojców pozostałych dzieci i wysłać wywiady alimentacyjne - jeżeli nie zgodzą się na dobrowolne alimentacje to zobowiąż do zalożenia sprawy ( wszystko na kontrakcie z terminami, Na piśmie - w kontrakcie zaznacz co wiąże się z niedotrzymania terminu lub niewywiązania sie z kontraktu - odmowa pomocy ze względu na brak wspólpracy)
Poza tym teraz z urzędu skarbowego dostanie ok 6 tys, zł więc to również uwzględnij W kontrakcie, że powiadomilaś i zobowiąz do przedłożenia w terminie wplywu PITu do Urzędu Skarbowego , poinformuj i nie przegap - spisz kontrakt aby się wywiązała terminowo bo przy czwórce dzieci jeżeli nie zalatwisz raz sprawy to będziesz miała co chwilę wnioski.
W tym przypadku: dodatek mieszkaniowy, zasiłki rodzinne, alimenty na czworo dzieci, partycypacja konkubenta w kosztach utrzymania mieszkania, ulga podatkowa na dzieci - jeżeli to wszystko wyegzekwujesz to prawdopodobnie będzie się ona kwalifikowala na dożywienie (=i to w zależności od alimentów ) albo i nie. NIE ZANIEDBAJ URZĘDU SKARBOWEGO I PODATKU,
To jest sprawa pani jak żyje, ale jeżeli korzysta z pomocy społecznej to musi najpierw załatwić - zgodnie z zasadą subsydiarności i Kodeksu Rodzinnego podstawowe potrzeby dzieci poprzez osoby zobowiązane do alimentacji.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 26 mar 2015, 7:13

Mieliśmy podobną sytuację.
Można jeszcze sprawdzić w US i Zus czy panu jest odprowadzany podatek i składki i pod jakim adresem figuruje w ich ewidencji i jakiej firmy jest pracownikem.
Do firmy tez wysłać prośbę jaki adres wskazał ich pracownik.
To bardzo dobry argument.
I faktycznie jak pisze esia - przesłuchanie sąsiadów, ale o tym ma prawo wiedzieć i uczestniczyć klientka.
Poinformować ponownie klientkę o odpowiedzialności karnej, absolutnie nie pisać za nią oświadczeń ( ze ona niby tylko podpisuje)
Jak nie teraz, to później i tak prawda wyjdzie
Dea - faktycznie masz takie przypadki, czy nas sprawdzasz ( po raz kolejny )?
PS. T.franek - wymiatasz:)
Ps2. Czekamy na elaborat dzidki:)
fiołek 1

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x