zasiłek stały a gospodarstwo rolne

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
agnes@
Referent
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

zasiłek stały a gospodarstwo rolne

Post autor: agnes@ »

Mam pytanie dotyczące ustalenia prawa do zasiłku stałego. Pan posiada gospodarstwo rolne ok 2 ha, nie nabył prawa do renty z KRUS, ale dostał orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Ma wydzierżawioną ziemię ale bez żadnej umowy. Czy gdyby spisał umowę z dzierżawcą mogę przyznać mu zasiłek stały?
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Re: zasiłek stały a gospodarstwo rolne

Post autor: LuuLane »

U nas liczymy dochód z gospodarstwa nawet jeśli jest wydzierżawione. Nadal pozostaje jego właścicielem i może osiągać z tego tytułu dochody.
agnes@
Referent
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: agnes@ »

Nawet jak nie jest zdolny pracować w tym gospodarstwie? Człowiek rzeczywiście wymaga pomocy a z tego co widzę, nie bardzo mogę mu pomóc.
Wikkaa
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Wikkaa »

LuuLane pisze: 31 maja 2022, 13:25 U nas liczymy dochód z gospodarstwa nawet jeśli jest wydzierżawione. Nadal pozostaje jego właścicielem i może osiągać z tego tytułu dochody

trzeba liczyć
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

Post autor: mamala »

Ciągle jest dysponentem swojej własności. Może sprzedać pole i mieć za co żyć. Nic nie zrobisz, takie przepisy. Możesz mu dać posiłek.
ODPOWIEDZ