zasiłek stały a separacja małżonków - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 19 mar 2014, 14:17

ja nie dałbym stałego, gdyż kto płaci energie, gaz, podatek ?
osoba bez dochodu zawsze będzie we wspólnym gospodarstwie z osoba z dochodem.
Z czego się utrzymywał do tej pory?
~Wredna

Napisano: 19 mar 2014, 15:22

Mam podobny problem. Moja klientka ma sądowna separacje. Kierownik żada, aby wystapić do sądu o alimentacje, bo w przeciwnym razie odmowa ze wzgledu na brak alimentacji. Czy słusznie?
~ella

Napisano: 19 mar 2014, 15:35

Mam podobny problem. Moja klientka ma sądowna separacje. Kierownik żada, aby wystapić do sądu o alimentacje, bo w przeciwnym razie odmowa ze wzgledu na brak alimentacji. Czy słusznie?
~ella

Napisano: 19 mar 2014, 15:40

Ella \"Kierownik ośrodka pomocy społecznej MOŻE wytaczać na rzecz obywateli powództwa o roszczenia alimentacyjne.\"
MOŻE, czyli nie MUSI. Nadgorliwość kierowników jest porażająca!!
~Daro

Napisano: 19 mar 2014, 15:52

Daro, nie oceniaj, jak nie znasz okoliczności.

U mnie w OPS był taki przypadek:
Małżeństwo miało 6 dzieci, facet pracował, nieźle zarabiał, żona w domu przy dzieciach i garach. NIE POZWOLIŁ jej pracować, nawet gdy odchowała dzieci. Zaczęła chorować, najpierw potężna depresja, potem nadciśnienie, kłopoty z sercem, podejrzenie Parkinsona, wiele wiele innych schorzeń...
I co zrobił kochany pan mąż?
Wyrzucił chorą żonę z domu do komórki, bez światła, bez wody, bez ogrzewania. Złożył pozew o rozwód i sprowadził sobie do domu inna kobietę, młodą, zdrową, chętną...
On ma teraz emeryturę około 3 tys....

Jak sądzisz, czy w takim przypadku wystapienie kierownika o alimenty dla tej biednej kobiety było nadgorliwością?...
~Esia

Napisano: 19 mar 2014, 16:01

Jak wpłynął wniosek to trzeba go rozpatrzeć w ustawowym terminie i ew. wystąpić później do Sądu.
Nie byłabym zdziwiona jakby SKO uchyliło taką odmowną decyzję.
A może się dobrowolnie zobowiąże do pomocy - jak ma z czego?
~wwz

Napisano: 19 mar 2014, 16:32

Esia-kierowniku? Ja nie neguje i nie oceniam (Ty tak uważasz!), że w pewnych sytuacjach niezbędne jest alimentacja. Tak jak w tej co opisałaś.
Ale jak słyszę, że nie przyzna zas. stałego, bo nie ma alimentacji (co można zrobić po przyznaniu zas. stałego), albo występują o alimentację, kiedy przyznawany jest zasiłek celowy to to już jest przesada!
A wyraziłem tylko swoją opinię na ten temat. Od tego chyba jest forum :)
~Daro

Napisano: 19 mar 2014, 16:54

Separacja jest orzeczona z winy mężą. Zgodnie z art 60 par 1 k.r. i o.jest on zobowiazany do alimentacji. Klientka nie chce wystapic o alimentacje poniewaz boi sie go. Kierownik upiera sie o alimentacje. Faktycznie mieszkają oddzielnie, nie prowadza wspolnego gospodarstwa domowego. Mąz jest alkoholikiem i nie pracuje zawodowo.
~ella

Napisano: 19 mar 2014, 17:06

A co w sytuacji jak żona nie wyraża zgody na przeprowadzenia wywiadu na dobrowolną alimentację dla męża.
~magda

Napisano: 19 mar 2014, 21:22

to niech radzi sobie sama. Co to jest do ch o l e r y !! Boi się męża znaczy jest przemoc. Procedury skoro są.
Esia
jak to do komórki, dom wspólny! I co Ośrodek na to??
~Wredna

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x