Korzystacie z tej publikacji? Pracujecie na ich narzędziach? Np na \"umowie pracy socjalnej\" na \"diagnozie\" na ankietach dot. poszukiwania zatrudnienia itp? ktoś to zna? robi?
Nie ma zakazu korzystania w pracy z dodatkowych narzędzi, jeżeli masz czas. Jednak weź pod uwagę, że wymienione przez Ciebie narzędzia zostały skonstruowane na nieco inną rzeczywistość, mianowicie na bliżej nieokreśloną przyszłość zakładającą oddzielenie pracy socjalnej od postępowań w sprawie świadczeń. Krótko mówiąc, mógłbym sobie robić np. diagnozę, gdyby nie to, że póki co i tak muszę zrobić wywiad, tudzież mógłbym zawierać sobie umowę, tylko że póki co obowiązuje kontrakt.
aj bo już mnie gonią na jakieś szkolenia z wrzosu w związku z ww, ale z tego co wiem to wybieganie przed orkiestrę bo przecież nie wiemy jeszcze czy te zmiany wejda czy nie, prawda? zatem po co zaśmiecać umysł i zajmowac czas czymś co jeszcze nie jest pewne?
Brawo Wredna trafiłaś w sedno sprawy To właśnie silne lobby pozarządowe stoi za tymi zmianami co dla spostrzegawczego człowieka widać gołym okiem I nie chodzi mi o same zmiany - jestem za - ale te proponowane zmiany są wyraźną sugestią i ukłonem właśnie w kierunku pozarządowców
Polecam przy sporządzaniu wywiadu \"zdobywać\" informację posługując się zapytaniami z kwestionariuszy \"Wrzosu\". Jest o wiele szybciej, bo klient odpowiada na konkretne pytania. Z kolei odpowiedzi pozwolą szybko ocenić, czy klient ma własny pomysł na rozwiązanie problemu (najczęściej to pracownik przekonuje do wprowadzania zmian). Bardzo polecam, tym bardzie, że kwestionariusze z pytaniami sporządzone zostały oddzielnie dla każdego rodzaju problemu.