zasiłek stały a wyrównanie renty - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 02 sie 2015, 22:51

Klientka otrzymuje z Ośrodka zasiłek stały. W/w w trakcie pobierania zasiłku stałego ubiegała się o przyznanie świadczenia z ZUS jednak otrzymywała decyzje odmowne, po złożonym odwołaniu, sprawie w Sądzie zostało przyznane jej świadczenie z ZUS z wyrównaniem jedynie za okres 01.10.2012- 30.06.2014. Wyrównanie otrzymała w miesiącu maju 2015 roku - ( ZUS dokonał potrącenia z świadczenia kwoty pobieranego w tym czasie zasiłku stałego- ops otrzymal zwrot za ten okres) Klientka faktycznie w miesiącu maju 2015 roku otrzymała wyrównaie w wysokości 7.177,94 zł. Należy zaznaczyć że w/w nie posiada kontynuacji świadczenia ZUS gdyż otrzymała decyzję odmowną na kolejny okres - obecnie nie ma prawa do pobierania świadczenia z ZUS. Komisja lekarska uznała, że w/w nie jest niezdolna do pracy. Czy w takiej sytuacji dochód można potarktować jako dochód utracony ?- mając na wzgledzie fakt, że w/w posiadała źródło dochodu a nastepnie je utraciła czy jednak potraktować otrzymane wyrównanie jako dochód jednorazowy przekraczający pięciokrotność kwoty kryterium dochodowego i wszcząć postępowanie o zwrot zasiłku stałego i wstrzymać jego wypłate na dalszy okres. W/w prowadzi samodzielne gospodarstwo domowe. proszę o pomoc
HANIA123

Napisano: 03 sie 2015, 8:12

jak dla mnie to jest to dochód utracony,
patka

Napisano: 03 sie 2015, 9:05

wg mnie jest dochód nalezny za dany okres (art. 8 ust.12), a skoro wypłata nastąpiła w maju 2015 to nawet jednego (ostatniego) miesiąca nie można wliczyć do dochodu. Poprostu go nie ma na chwilę obecną i nie jest nawet do utraty
tolka

Napisano: 03 sie 2015, 9:17

To dochód utracony
zzzz

Napisano: 04 sie 2015, 8:30

Witam
czy czasami ta osoba nie miałaby prawa do zasiłku dla bezrobotnych?
Biurko

Napisano: 04 sie 2015, 12:15

ja potraktowałbym to jako dochód jednorazowy i rozliczył na 12 miesięcy.

Artykuł 8 ust. 11 u.p.s. stanowi, że w przypadku uzyskania w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku lub w okresie pobierania świadczenia z pomocy społecznej dochodu jednorazowego przekraczającego pięciokrotnie kwoty:

1) kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, w przypadku osoby samotnie gospodarującej,

2) kryterium dochodowego rodziny, w przypadku osoby w rodzinie

- kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach na 12 kolejnych miesięcy, poczynając od miesiąca, w którym dochód został wypłacony.

Przepis ten wprowadza więc pewną fikcję prawną – nakazuje „doliczanie” do dochodu 1/12 jednorazowego dochodu przez kolejne 12 miesięcy. Traktowany jest więc jako uzyskiwany przez cały rok.

Jednocześnie zgodnie z art. 8 ust. 3 u.p.s za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną zgodnie z wyliczeniem w tym przepisie.
ja_tak_to_widzę

Napisano: 04 sie 2015, 13:07

Do- ja_tak_to_widzę
A ja tak tego nie widzę - to złe rozliczenie- to dochód utracony ( dochód z lat poprzednich)
Dodam, że rentę rozliczamy w stosunku miesięcznym za okres na jaki została pobrana i liczymy tylko jeden miesiąc)

czy czasami ta osoba nie miałaby prawa do zasiłku dla bezrobotnych?- To sprawdzić
zzzz

Napisano: 04 sie 2015, 13:32

Dochodem utraconym jest renta. Natomiast wyrównanie jest dochodem jednorazowym. Być może nie mam racji ale tak to rozumiem. Ja podałem podstawę prawną na uzasadnienie swojego punktu widzenia. Jesli jesteś przekonany, że rację masz ty, to proszę przytocz przepisy prawa, które stosją za twoim punktem widzenia. Chętnie zrewiduję swój pogląd na tę kwestię.
ja_tak_to_widzę

Napisano: 04 sie 2015, 15:47

WYRÓWNANIE- to też renta ale za okres 01.10.2012- 30.06.2014. -
zzzz

Napisano: 05 sie 2015, 8:35

Ale ty tak uważasz na czuja czy potrafisz poprzeć sowje twierdzenie jakimiś przepisami? Bo my, chyba raczej nie mamy być "Janosikami" lecz przede wszytkim pracować w oparciu o obowiązujące przepisy prawa. Nie twierdzę, że na 100% nie masz racji, chce się tylko upewnić, że to co piszesz nie wynika tylko z twojej własnej interpretacji na tzw. "chłopski rozum".
ja_tak_to_widzę

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x