zasiłek stały a wyrównanie renty - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 05 sie 2015, 17:47

interpretacja zzz jest zgodna z interpretacją ministerstwa -sprawdź na ich stronie(pomoc społeczna- interpretacje niektórych przepisów- dochód jednorazowy)
kizia

Napisano: 07 sie 2015, 10:56

A ja opieram się na wyroku WSA. Interpretacja ministerstwa to jedynie interpretacja. Jeśli są wątpliwości to zawsze lepiej jest odmówić pomocy i poradzić stronie żeby się odwołała niż wkopać się w nienależnie wypłacone świadczenia.

Jak wam wiadomo, prawo stanowi Sejm a nie prawnicy ministerstwa. A jak to jest w praktyce to doskonale o tym wiemy. Gdzie dwóch prawników, tam dwie różne iterpretacje. Sam znam dwie różne interpretacje ws. czy osoba pobierająca rentę ma prawo do zasiłku stałego, gdy spełni kryteria ustawowe. Wypowiadają się dwaj uznani prawnicy. Jeden dowodzi, że nie, a drugi że tak. Którego posłuchać?
ja_tak_to_widzę

Napisano: 07 sie 2015, 11:33

Nie posłuchać tylko poczytać
Ustawa o pomocy społecznej jasno interpretuje komu należy się zasiłek stały
aa2

Napisano: 07 sie 2015, 12:28

Oczywiście, że asiłek stały należy się jeśli tylko spełnia kryterium dochodowe.
turkawka

Napisano: 23 lut 2016, 14:28

Witam przyłącze się do dyskusji ja dziś też otrzymalam że Gops zabiera mi prawie 8 tysięcy zostawiając mi dużo mniej jak tu oddać długi skoro najpierw pomagają a potem dużo biorą gdzie tu logika chciałam coś z tym zrobić ale nie wiem czy warto w sumie patrząc inni biorą zasiłki stałe przez lata pójdą do pracy takie osoby nie muszą nic oddawać i tym się nie przejmują a tu wiedzieli że człowiek walczy o swoje to nawet z tego cieszyć się nie umie bo za biorą to co prawnie im się należy brak mi argumentów i sił na walkę e
misia80

Napisano: 23 lut 2016, 14:40

Witam przyłącze się do dyskusji ja dziś też otrzymalam że Gops zabiera mi prawie 8 tysięcy zostawiając mi dużo mniej jak tu oddać długi skoro najpierw pomagają a potem dużo biorą gdzie tu logika chciałam coś z tym zrobić ale nie wiem czy warto w sumie patrząc inni biorą zasiłki stałe przez lata pójdą do pracy takie osoby nie muszą nic oddawać i tym się nie przejmują a tu wiedzieli że człowiek walczy o swoje to nawet z tego cieszyć się nie umie bo za biorą to co prawnie im się należy brak mi argumentów i sił na walkę e
misia80

Napisano: 23 lut 2016, 15:13

jest to dochód należny za dany okres i nie rozliczamy tego na 12 miesięcy. obecnie nie ma tego dochodu wiec kwalifikuje sie do zasilku stałego
józia

Napisano: 23 lut 2016, 15:14

ops otrzymał zwrot zasilku stalego pobieranego za ten okres (bo byl on nienaleznie pobrany) wiec sprawa jest czysta
józia

Napisano: 23 lut 2016, 15:55

józia pisze:ops otrzymał zwrot zasilku stalego pobieranego za ten okres (bo byl on nienaleznie pobrany) wiec sprawa jest czysta
Wiem może to glupio zabrzmi bo mimo tego ciężkomi to zzrozumieć czyli muszą wziąć te pieniądze i nie mam szans na inne rozwiązanie: (
misia80

Napisano: 23 lut 2016, 16:02

misia80 pisze:
józia pisze:ops otrzymał zwrot zasilku stalego pobieranego za ten okres (bo byl on nienaleznie pobrany) wiec sprawa jest czysta
Wiem może to glupio zabrzmi bo mimo tego ciężkomi to zzrozumieć czyli muszą wziąć te pieniądze i nie mam szans na inne rozwiązanie: (
Walczyłam bez dochodu rok prosilam o pomoc Gops przyznali zasiłek stały rentę przywrocili radość była tylko na chwilę: (
misia80

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x