Zasiłek stały a zakład karny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 mar 2016, 9:18

Mamy informację, że nasz podopieczny przebywa w zakładzie karnym. Wystąpiliśmy z wnioskiem do ZK przez jaki okres będzie przebywał. W tej sytuacji wstrzymujemy zasiłek stały i co ze składką, czy robimy wywiad? Bardzo proszę o wasze rady, wcześniej nie mieliśmy takiej sytuacji. Z góry dziękuję.
barbarinka

Napisano: 10 mar 2016, 9:48

art. 13, jeśli odbywa karę pozbawienia wolności uchylasz decyzję, jeśli jest tymczasowo aresztowany zawieszasz prawo do stałego na okres tymczasowego aresztowania
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 11:48

Jak dobrze rozumiem, występujemy również z wnioskiem o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, wtedy uchylamy decyzję i wyrejestrować z ubezpieczenia?
barbarinka

Napisano: 10 mar 2016, 12:11

TAK
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 9:51

Ja nadal nie wiem czy dobrze myślę, jeżeli podopieczny przebywa w zk to zawieszamy zasiłek stały na okres pobytu w zk, składki wyzerowane. Jak wraca to świadczenie odwieszamy i wypłacamy na bieżąco nic nie wyrównujemy.
barbarinka

Napisano: 16 mar 2016, 11:09

uchylenie, zawieszenie - nie jest koniecznym wywiad ( koniecznym jest do przyznań i odmów )
wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia lub zawieszenia , poinformować pana, uchylić lub zawiesić od dnia odbywania kary
kolo32

Napisano: 16 mar 2016, 11:10

musisz najpierw ustalić czy odbywa karę czy jest tymczasowo aresztowany - tak jak pisała dorotaops
kolo32

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x