zasiłek stały covidowy a nowe orzeczenie wg dr Mazurkiewicza - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 25 lut 2023, 17:31

Czy są tutaj osoby pracujące w OPSach, w których obsługę prawną prowadzi dr Mazurkiewicz, albo które były na jego szkoleniach z ustawy o pomocy społecznej już w czasach Covida? Chodzi mi konkretnie o kwestie zasiłków stałych na podstawie nowych orzeczeń o niepełnosprawności w przypadku osób, które miały przedłużane zasiłki stałe "covidowo". Chciałabym się dowiedzieć jakie podejście do tematu ma dr Mazurkiewicz, bo dla mojego szefa jest on guru. Może mógłby się ktoś podzielić jakimiś notatkami ze szkoleń czy opinią prawną. A może ktoś pisał do Ministerstwa o jakąś interpretację i ma odpowiedź? Bardzo proszę o kontakt choćby w wiadomości prywatnej, bo przez moje wątpliwości chyba zaraz osiwieję. :|
mohikanka87
Praktykant
Od: 02 wrz 2022, 0:11
Zajmuję się: PS

Napisano: 28 lut 2023, 12:24

To jest skomplikowany temat, zależny od wielu czynników.
Jeśli nowe orzeczenie ma datę wydania od początku miesiąca to spoko, nie uchylasz decyzji cowidowej, bo ona wygasa z ustawy tylko przyznajesz na podstawie nowego orzeczenia. Gorzej jeśli nowe orzeczenie jest od jakiegoś dnia miesiąca, pół biedy jak przed wypłatą i ten sam stopień czyli sytuacja dochodowa klienta nie zmienia się. Przyznajesz od dnia ważności nowego orzeczenia, W uzasadnieniu rozpisujesz że za tyle dni ma z ustawy covidowej wypłacone a za tyle dni na podstawie nowego orzeczenia.
Zabawa jest jak zasiłek został w danym miesiącu wypłacony, a klient miał znaczny i zasiłek pielęgnacyjny a teraz przynosi stopień umiarkowany. Sugestia Mazurkiewicza była taka, żeby robić zwrot nienależnie pobranych świadczeń, ale z drugiej strony klient nie miał o tym wiedzy, chyba że dostał nowe orzeczenie w styczniu a przynosi je w marcu ( pomoc przyznaje się od miesiąca złożenia wniosku )?????? Pomysłów jest wiele i nie ma jednego dobrego.
Tu droga postępowania jest bardzo zawiła. Najlepiej omówić to z całym zespołem w pracy i przyjąć jednolity sposób postępowania, który zatwierdzi kierownik.
TomEK2
Praktykant
Od: 02 cze 2021, 9:45
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x