Osoba samotna pobiera zasiłek stały w kwocie 719 zł miesięcznie, dziś zgłasza, że od 1 marca podejmuje pracę na umowę i rezygnuje z dalszego pobierania zasiłku stałego.
Decyzję uchylamy od 1 marca, tak?
ostatnio miałyśmy taki przypadek, moim zdaniem wszczynamy postępowanie w związku ze zmianą sytuacji, robimy wywiad w kwietniu i jeśli przekroczy kryterium (zależy od wysokości wynagrodzenia za marzec) to uchylamy decyzję od 1 kwietnia
dziekuję za odpowiedż, może jeszcze ktos się wypowie, myslę, ze jednak juz od 1 marca należy uchylić decyzję dot. pobierania zasiłku stałego, ale nie wiem..
A tu w sumie nie zależy od tego kiedy klient osiągnie pierwszy dochód z tej pracy? Tak teoretycznie? Jeśli napisałby wyraźnie, że podejmuje od 1go pracę i w związku z tym rezygnuje z zasiłku to wtedy myślę, że można uchylić z dniem 1 marca. Ale może jeszcze ktoś potwierdzi
Wg mnie skoro osoba napisała sama, że podjęła pracę i rezygnuje z zasiłku stałego, to uchylić od 01.03.2023 r.
Jeżeli, by tylko poinformowała, że podjęła pracę, to jeżeli wynagrodzenie otrzyma za marzec w marcu i przekroczy kryterium, to od 1 kwietnia bym zabrała zasiłek.
Jasne ..napisała tak bo skąd ma wiedzieć, że może w marcu jeszcze wziąć zasiłek stały?? Generalnie po otrzymaniu pierwszej wypłaty powinno nastąpić przeliczenie i wtedy uchylenie czy zmniejszenie.
Na wysokość zasiłku stałego ma wpływ dochód osoby, dopiero kiedy osiągnie dochód z pracy będzie wiadomo, czy przekroczyła kryterium i wtedy można uchylić stały.