zasiłek stały czy też emerytura
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zasiłek stały czy też emerytura
Klient w lipcu kończy 65 lat, mam zebrane dokumenty o przyznanie emerytury, przy czym jego współpraca od zawsze, również przy zbieraniu dokumentacji po archiwach była zerowa, wręcz utrudniająca moją pracę. Ciężko mi przewidzieć jakie świadczenie otrzyma z ZUS. To jest osoba bardzo trudna, nadużywająca alkohol. Do tej pory otrzymywała świadczenia wyłącznie w formie rzeczowej które także próbowała upłynnić. Do chwili obecnej nie informowałam tego pana że może ubiegać się o zasiłek stały. Czy muszę to robić? Mam nadzieję że otrzyma tę emeryturę, ale co jeśli nie? Czy można odmówić przyznania zasiłku stałego ze względu na brak współpracy i marnotrawienie? Miał ktoś podobny przypadek? Czy kończąc 65 lat dajmy na to 08.07 wypłacam świadczenie za cały miesiąc?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: zasiłek stały czy też emerytura
Świadczenie zgodnie z art. 106 ust. 3 - przysługiwałby mu od dnia 08.07.
Może warto byłoby wystąpić do ZUS o udostępnienie informacji, dot. podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu - mi kiedyś co prawda KRUS, odesłał pełną tabelkę kiedy i jaka kwota była odprowadzona. Może wtedy na podstawie ich odpowiedzi można byłoby wywnioskować, czy jakieś świadczenie z ZUS mu się należy? Wniosek o zasiłek stały musiałby i tak złożyć dopiero po ukończeniu wieku emerytalnego, a więc jest jeszcze troszkę czasu
Może warto byłoby wystąpić do ZUS o udostępnienie informacji, dot. podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu - mi kiedyś co prawda KRUS, odesłał pełną tabelkę kiedy i jaka kwota była odprowadzona. Może wtedy na podstawie ich odpowiedzi można byłoby wywnioskować, czy jakieś świadczenie z ZUS mu się należy? Wniosek o zasiłek stały musiałby i tak złożyć dopiero po ukończeniu wieku emerytalnego, a więc jest jeszcze troszkę czasu

Oprócz zasiłek stały czy też emerytura - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zasiłek stały dla małżonków po czasie oczekiwania na orzecze
wybór roku w pomoście - zmiana ustawień
Zwolnienie z odpłatności za ŚDS
Rodzicielskie świadczenie uzupełniające - MAMA 4+
DPS- decyzja uchylająca - rezygnacja osoby
zastosowanie art. 54 ust 2a ust. o pom.społ.
wiek emerytalny-zasiłek stały za niepełny mc!
DPS i uniki rodziny w sprawie opłat
Zmiany ogłoszone przez MRPiPS, a POMOST Std
Zasiłek stały a Posiłek w domu
Pomoc za okres kiedy nie kwalifikował się do pomocy
Marnotrawienie a zasiłek stały
? ustawa Za zyciem należy się?
Schronisko dla osób bezdomnych z usługami opiekuńczymi
Zakup samochodu z zasiłku stałego
zasiłkobiorca stały wyjeżdża za granicę