Zasiłek stały - data przyznania - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 mar 2015, 13:52

Witam
Klient miał u mnie zasiłek stały do 31 stycznia 2015 r.
9 marca złożyłu nas wniosek o przyznanie zasiłku stałego, załączając orzeczenie z z dnia 27.02.2015 r. (wniosek złożył na komisję 02.02.2015 r.). Od kiedy mam przyznać zasiłek stały ?
Od 1 marca 2015 r. korzystając z art. 106 ust. 3 ustawy o pomocy społecznej (pełny miesiąc) ? Czy może mogę od lutego, ale tu mam wątpliości. Możecie coś mi doradzić.
Agnieszka .

Napisano: 10 mar 2015, 15:06

Gdybyś miała wniosek z lutego i jego oświadczenie, iż złożył wniosek o ustalenie stopnia na komisję lub potwierdzenie wpływu takiego wniosku - wówczas możesz mu wyrównać zasilek od lutego, w innym wypadku - przyznajesz od daty zlozenia wniosku - czyli w tym przypadku od marca, U mnie w OPS stosujemy zasade składania wniosków o kontynuację świadczenia, jesli osoba złożyła wniosek na komisję o ustalenie stopnia. Potem jak otrzyma orzeczenie wyrównujemy świadczenia, badz w przypadku stopnia lekkiego - odmawiamy świadczenia i osoba otrzyma np. okresowke
Malwinka

Napisano: 11 mar 2015, 9:35

robimy jak wyżej, z tym, że zawieszamy postępowanie zgodnie z kpa, gdyż na dzień złożenia wniosku strona nie spełniałaby warunków do przyznania - należałoby wówczas dać odmowę. a tak to zawieszamy postępowanie do czasu wydania decyzji przez inny organ czyli PCPR i następnie wyrównujemy od pełnego miesiąca, w którym złożono wniosek (w przypadku kontynuacji)
nina12

Napisano: 11 mar 2015, 10:20

Nina Zawieszacie czy przedłużacie termin>? ja przedłużam
Malwinka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x