zasiłek stały - decyzja uchylająca - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 paź 2023, 15:26

Chciałabym zapytać, może ktoś miał podobny przypadek.
Mam podopiecznego, który otrzymywał zasiłek stały. 04.09.2023 r. urodziła mu się córka. Partnerka z którą się związał od 07.09.2023 zamieszkuje u niego razem z dzieckiem. Otrzymuje rentę socjalną z ZUS 1445 zł. 15.09.2023 Pan poinformował nas jako Ośrodek Pomocy Społecznej o zmianie sytuacji rodzinnej. Podczas wizyty w terenie poinformowałam go, że będę musiała uchylić mu decyzję zasiłku stałego, ponieważ biorąc pod uwagę rentę socjalną oraz świadczenia na dziecko dochód przekroczy kryterium dochodowe. Pan strasznie się zdenerwował i odmówił przeprowadzenia aktualizacji wywiadu. Podczas 4 kolejnych spotkań również nie podpisał żadnego dokumentu. Wysłałam więc zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego. Czy wystarczy, że po 7 dniach od daty doręczenia zawiadomienia wydam decyzję uchylającą zasiłek stały czy jeszcze powinnam mu wysłać jakieś pismo? A może ktoś ma decyzję uchylającą zasiłek stały z powodu odmówienia aktualizacji zasiłku stałego?
Z góry dziękuję za każdą pomocną odpowiedź bądź wzór decyzji ;)
ja
Beata12
Praktykant
Od: 28 kwie 2021, 8:48
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 05 paź 2023, 8:26

Beata12 pisze:
03 paź 2023, 15:26
(...) Czy wystarczy, że po 7 dniach od daty doręczenia zawiadomienia wydam decyzję uchylającą zasiłek stały czy jeszcze powinnam mu wysłać jakieś pismo? (...)
Wysłałbym jeszcze panu pismo informujące o zamiarze uchylenia świadczenia (z krótkim opisem dlaczego), dając mu ze 3 dni na zapoznanie się z aktami i możliwość wypowiedzenia się w sprawie.

Art. 10. § 1 ustawy z 14 czerwca 1960 r. Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz.U.2023.775 z późn. zm.) - organy administracji publicznej obowiązane są zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów (...).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 13 paź 2023, 10:43

a może ma ktoś decyzję uchylającą zasiłek stały z powodu braku aktualizacji wywiadu środowiskowego - osoba nie wyraziła zgody na aktualizację.
ja
Beata12
Praktykant
Od: 28 kwie 2021, 8:48
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x