zasilek stały dla 3 osób w rodzinie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 mar 2014, 17:32

Witam mam pytanie: mam3 osobową rodzinę gdzie syn ma umiar. st.niepełnosprawności,nie pracuje, matka ma umiark. st. niepełn. od 26.02.ma przyznany zasiłek z PUP , ojciec ma rentę KRUS i zas. pielęg.Dochodem kwalifikują się do zas. stałego.
Kolejność przyznawania zasiłków,czy ojciec ma prawo do zas. stałego jak ma rentę,czy matka może dostać zas.stały w momencie gdy zacznie pobierać zas.z PUP i po skończeniu pobierania tego zasiłku. Pomóżcie to rozwikłać.Pozdrawiam
~wiki

Napisano: 10 mar 2014, 17:42

ewentualnie tylko syn spełnia kryterium dochodowe
~xx

Napisano: 10 mar 2014, 17:46

żaden z tych źródeł dochodów nie jest przeszkodą w ubieganiu się o zasił. stały. - art. 37 ust. 4. Natomiast przeszkodą mogą być wysokości tych świadczeń ponieważ przy zasiłku stałym w rodzinie musi być spełnione nie tylko kryterium dochodowe na osobę w rodzinie, ale również dochód osobisty każdej z tych osób nie może być wyższy od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
~ja

Napisano: 10 mar 2014, 21:37

czy osoba bezrobotna z prawem do zasiłku może pobierać stały no nie wiem
~kasia

Napisano: 10 mar 2014, 22:54

PO kolei. Ta kobieta pobiera zasilek dla bezrobotnych.Ile on wynosi? Z pewnoscia przekracza kwotę kryterium dochodowego na osobę w rodzinie,czyli 456 zł,więc zasiłek staly jej nie przysługuje! Po drugie,jeżeli byłaby zarejestrowana w PUP bez prawa do zasiłku,lub jego kwota bylaby niższa niż wspomniane kryterium...np końcówka za kilka dni miesiaca...to w momencie przyznania zasiłku stałego MUSI sie wyrejestrować z PUP,bo zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytuacjach rynku pracy,osoba bezrobotna- z definicji - to taka,która między innymi NIE pobiera zasiłku stałego z ops.
~obiektywnym okiem

Napisano: 11 mar 2014, 15:21

witam obiektywnym okiem - ta pani od 26.02 ma przyznany zasiłek na tą chwilę to jeszcze nie wiem ile on wynosi , będę wiedziała po 14.03. myślę że konkrety dochód wyliczę wtedy. Czy w marcu będzie się kwalifikowała do zasiłku stałego i po zakończeniu jego pobierania
~wiki

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x