zasiłek stały dla osoby ubezwłasnowolnionej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 mar 2016, 15:38

Osoba samotna z umiarkowanym stopniem pobierała zasiłek stały w kwocie 604 zł. W miesiącu lutym matka mieszkająca w tym samym budynku przyniosła zaświadczenie o całkowitym ubezwłasnowolnieniu tej osoby ze względu na chorobę psychiczną. Wszczęliśmy postępowanie w związku ze zmianą sytuacji. I tu pojawia się problem rodzice twierdzą, ze syn nadal prowadzi osobne gospodarstwo, a radca że osoba całkowicie ubezwłasnowolniona nie może prowadzić osobnego gospodarstwa domowego. Podczas wywiadu wszyscy zgodnie oświadczyli że jest osobne gospodarstwo domowe. Co zrobić w takim przypadku?
aga16

Napisano: 02 mar 2016, 10:45

znam podobny przypadek, ubezwłasnowolniona matka mieszka na piętrze, ma osobną kuchnię, syn mieszka z żoną na parterze, dogląda matki ale nie jest z nią cały czas, wywiad będzie miał największe znaczenie, kto płaci rachunki, kto robi zakupy, osobna kuchnia, lodówka i sprzęty, tak myślę
klementyna
Stażysta
Od: 02 mar 2016, 9:14
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2016, 11:39

ja też mam taki przypadek, osoba pobiera zasiłek stały i mieszkała sama, teraz jest całkowicie ubezwłasnowolniona i ciocia została opiekunem i przeprowadziła się z rodziną. Osoba pobierająca zasiłek staly dalej twierdzi, ze prowadzi samodzielne gospodarstwo domowe, dokłada się do opłat. traktujemy jako osobne gospodarstwo.Osoba całkowicie ubezwłasnowolniona wcale nie musi prowadzić wspólnego gospodarstwa domowego, musi tylko mieć opiekuna, a nigdzie nie jest powiedziane, że muszą razem prowadzić gospodarstwo domowe. Na swoim terenie tez mam osobę całkowicie ubezwłasnowolnioną która mieszka sama. Opiekun mieszka całkiem gdzie indziej.
izin

Napisano: 02 mar 2016, 13:53

2 radców twierdzi, że osoba ubezwłasnowolniona nie może prowadzić osobnego gospodarstwa domowego. Mam straszny dylemat bo z 604 zł zasiłek stały wyniesie 90 zł. Rodzina i tak jest w trudnej sytuacji finansowej, a przecież osoba chora psychicznie jest w stanie sama robić zakupy, sprzątać, gotować i jeździć do lekarzy. A z drugiej strony biegli lekarze zdecydowali o całkowitym ubezwłasnowolnieniu z czego wynika ze osoba ma trudności w samodzielnym funkcjonowaniu. Napisałam jeszcze do ministerstwa ale pewnie mi odpiszą że mam sama podjąć decyzję...
aga16

Napisano: 02 mar 2016, 15:55

Orzecznictwo sądów opiekuńczych wskazuje, że w świetle przepisów Kodeksu cywilnego oraz Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego regulujących status prawny osób całkowicie ubezwłasnowolnionych i pozostających pod opieką prawną, opiekun sprawuje opiekę nad ubezwłasnowolnionym tak jak rodzic nad dzieckiem, które nie ukończyło 13 lat (art. 175 w zw. z art. 155 § 2 k.r.io.). Zatem po pierwsze miejscem zamieszkania takiej osoby jest miejsce zamieszkania opiekuna (art. 27 k.c.), po wtóre opieka polega na sprawowaniu pieczy nad osobą ubezwłasnowolnionego i jego majątkiem (art. 155 § 1 k.r.io.). W świetle przytoczonych przepisów, ubezwłasnowolniony nie może więc prowadzić odrębnego gospodarstwa domowego, czyli być osobą samotnie gospodarującą, w rozumieniu art. 6 pkt 10 u.p.s. Nie jest bowiem władny "samotnie gospodarować" będąc pozbawionym zdolności do czynności prawnych. Wraz z opiekunem prawnym tworzą natomiast rodzinę w rozumieniu art. 6 pkt 14 u.p.s., pozostając w związku faktycznym (bez względu na jego naturę), wspólnie zamieszkują i gospodarują, co stanowi immanentną cechę opieki prawnej.

Moim jednak zdaniem, może mieć miejsce, że osoba ubezwłasnowolniona całkowicie samotnie gospodaruje.

Weźmy pod uwagę np. taką sytuację: opiekunem prawnym jest osoba obca, nie mieszkająca z ubezwłasnowolnionym, która osiąga miesięczny dochód w wysokości 10.000 zł i nie ma rodziny. Ubezwłasnowolniony nie ma żadnej rodziny.
W takiej sytuacji, żadne świadczenia nie będą przysługiwały ubezwłasnowolnionemu, bo przecież jego dochód to 5.000 zł.
A należy mieć na względzie, że opiekun prawny nie utrzymuje ubezwłasnowolnionego ze swojego dochodu. Ma tylko reprezentować ubezwłasnowolnionego, składać za niego oświadczenia woli i zarządzać jego majątkiem. Skąd w takiej sytuacji ubezwłasnowolniony ma mieć środki do życia?

Uważam, że w przypadku kiedy opiekun prawny nie mieszka faktycznie z ubezwłasnowolnionym to nie należy uznawać tylko na podstawie faktu ubezwłasnowolnienia, że prowadzą wspólne gospodarstwo domowe.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 14 mar 2016, 11:18

aga16, myślę że w tej sytuacji decydować będzie wywiad środowiskowy a nie opinia 2 radców, osoba ubezwłasnowolniona umieszczona w DPS też jest uznawana za samotnie gospodarującą , po drugie radcy też się czasami mylą ;) głowa do góry, myślę że Ty wiesz najlepiej co zrobić, znasz stan faktyczny
klementyna
Stażysta
Od: 02 mar 2016, 9:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x