Pan X pobiera zasiłek stały od wielu lat jako osoba samotnie gospodarująca. W 2022 roku pobierał co miesiąc kwotę 719 zł.
13.12.2022r. pracownik socjalny otrzymał pismo z ZUS, z którego wynika że Pan X był zatrudniony na umowę zlecenie w okresie od 23.03.2022r. do 31.08.2022r.
W okresie zatrudnienia otrzymał wynagrodzenie:
- za marzec 0,00 zł
- za kwiecień 204,26 zł
- za maj 1 359,70 zł
- za czerwiec 0,00 zł
- za lipiec 0,00 zł
- za sierpień 473,05 zł
- za wrzesień 1 634,61 zł.
Pracownik socjalny zlecił przeprowadzenie wywiadu. Z wywiadu z 09.01.2023r. wynika, że Pan przez swoją chorobę i niewiedzę nie poinformował OPS o zatrudnieniu oraz wyraża zgodę na zwrot nienależnie pobranego świadczenia oraz ma zamiar wpłacać raty na konto OPS jako spłatę zadłużenia (brak wskazania konkretnych kwot rat).
Moje pytanie:
1. Czy mogę zrobić w jednej decyzji dwie? - nienależnie pobrane oraz rozłożenie na raty?
2. Czy w części dot. rozłożenia na raty mogę powołać się na art. 104 ust 2 u.p.s dot. potrącania z bieżących wypłat nie więcej niż 50% aktualnie pobieranego świadczenia?
3. Czy jednak muszę zrobić dwie osobne decyzje: 1. nienależnie pobrane, 2. rozłożenie na raty żeby Pan konkretnie się zadeklarował mimo że w wywiadzie jest zgoda na spłatę i raty?
Czy mam też decyzję o zasiłku stałym teraz zmieniać lub uchylać jeśli z aktualnego wywiadu wynika, że Pan X nie posiada żadnego dochodu i nadal kwalifikuje się do zasiłku stałego?
Czy tylko zrobić nienależnie pobrane i rozłożenie na raty bez zmiany czy uchylenia decyzji dot. stałego?
Proszę o podpowiedzi. Z góry dziękuje