zasiłek stały - nowe orzeczenie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 lut 2020, 13:51

Klient miał orzeczenie (st. umiarkowany) do 29.02.2020 i do tego dnia ma przyznany zasiłek stały. Jego stan zdrowia znacznie się pogorszył i otrzymał już nowe orzeczenie, o znacznym stopniu, ważne do 31.01.2021. Wszystko jest gotowe do przyjęcia go do ZOL, ale chcą tam mieć na papierze, że będzie miał kontynuację dochodu od marca. Normalnie chyba powinnam przyjąć wniosek na początku marca i wtedy wziąć dochód marcowy (utrata stałego)? Czy z racji na pośpiech mogę wziąć wniosek o zmianę decyzji dot. zasiłku stałego w zakresie okresu przyznania?
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 11 lut 2020, 15:43

Możesz zrobić aktualizację wywiadu, ponieważ zmienia się jego sytuacja życiowa, stan zdrowia się pogorszył, posiada znaczny stopień niepełnosprawności a co za tym idzie zapewne będzie miał też zasiłek pielęgnacyjny. Myślę, że błędem nie będzie jak weźmiesz wniosek o zmianę decyzji dot. okresu przyznania. Mam właśnie podobna sprawę tylko klient już ma zasiłek pielęgnacyjny.
monia33
Praktykant
Od: 22 mar 2018, 10:47
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 lut 2020, 12:21

Kontrolny musisz tak czy siak przed 29 lutego zrobic, by byla ciągłość. Wiec dochód wezmiesz jeszcze za stycze. Wowczas załaczasz nowe orzeczenie. Poki nie ma pielegnacyjnego to zbytnio nie wypływa nowe orzeczenie na nic. Podejrzewam ze w lutym dostanie pielegnacyjny, wiec niestaty bedzie musiała byc aktualizacja wywiadu i wliczony pielegnacyjny i zmiana wysokosci zasilku stalego. No kijowo tu daty akurat sie poukladały...
Karolina OPS
Karolina MGOPS
Praktykant
Od: 12 lut 2020, 12:47
Zajmuję się: Pracownik socjalny w MGOPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x