zasiłek stały po nowemu
Re: zasiłek stały po nowemu
No dobrze, a czy nie powinniśmy informować dane osoby o takiej procedurze? Bo niby skąd ludzie maja wiedzieć, ze maja składac wniosek o stały i potwierdzenia przesłania wniosku do PCPR.
dałam info na stronę www i pamiętajcie że pomoc przysługuje z urzędu a nie na wniosek strony
A co w przypadku jak osoba ma okresówkę przyznaną od stycznia 2017 do marca 2017 i zwróciła się do nas z wnioskiem o stały przynosząc orzeczenie o znacznym stopniu dnia 20.02.2017? Wiem, że wypłacać będziemy dopiero w marcu (stały). Czy przy wyliczaniu wysokości stałego doliczać wypłacony z.okresowy?
pracownik socjalny w styczniu powinien poinformować o przysługujących prawach, wówczas osoba dostarczyłaby zaświadczenie, że oczekuje na posiedzenie, następnie zawiesić postępowanie, po dostarczeniu orzeczenia podjąć postępowanie i wyrównać stały od stycznia do wysokości maksymalnej wliczając okresowy. Błąd pracownika nie powinien mieć wpływu na świadczenie. Może jest sposób by wybrnąć z tego Pamiętajcie, że robimy to z urzędu a nie na wniosek strony . W grudniu każdy OPS dostał info z Urzędu Wojewódzkiego, jak należy stosować te przepisy od dnie 1 stycznia 2017. pozdrawiam, ja już całą procedurę przeszłam
ninka123 a posiadasz może wzór pisma o zawieszeniu postępowania w sprawie zasiłku stałego?
-
- Referent
- Zajmuję się: Innymi
- Kontakt:
3) NA PODSTAWIE ART. 97 § 1 PKT. 4 KPA, W ZWIĄZKU Z ART. 37 UST 1 PKT.1 UST 2 PKT.1 , ART. 106 UST 7 PKT 1, 106 UST 1
-zawieszam postępowanie wszczęte z wniosku strony dnia 9 lutego 2017 w sprawie przyrznia zasiłku stałego do czasu rozstrzygnięcia odwołania złożonego przez stronę do Wojewódzkiego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności.
ty zawieszasz bo czekasz na PZON
-zawieszam postępowanie wszczęte z wniosku strony dnia 9 lutego 2017 w sprawie przyrznia zasiłku stałego do czasu rozstrzygnięcia odwołania złożonego przez stronę do Wojewódzkiego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności.
ty zawieszasz bo czekasz na PZON
Wredniocha a mogłabyś udostępnić cały wzór takiej decyzji.nie ukrywam, że w tych sprawach jestem nowa więc byłabym ogromnie wdzięczna. pozdrawiam
Proszę o Waszą interpretację.
Do 31.12.2016 klient miał stały już w listopadzie składał dokumenty na komisję ale że względu na brak aktualnych badań nie zostały one przyjęte, nie dostał na to pisemnego potwierdzenia. 2 stycznia zgłosił się po okresowy, a 25 stycznia przyniósł zaświadczenie że dostarczył dokumenty do orzecznictwa.Okresowy dostał na 2 miesiące, 28 lutego doniósł orzeczenie kwalifikujących bo do stałego. Według nowych przepisów miał wszczęcie postępowania od dnia doniesienia zaświadczenia z orzecznictwa, zawieszenie i wznowienie od czasu jak doniósł nowe orzeczenie. MOJE PYTANIE od kiedy przyznalibyście staly, żeby klient nie był trafny to od 01.01.2017 licząc ciągłość wcześniejszego stałego, czy od dnia 25.01.2017 kiedy dostarczył zaświadczenie i wypłacić za 6 dni stycznia i jak wtedy zatracić okresowy i z kiedy.
Do 31.12.2016 klient miał stały już w listopadzie składał dokumenty na komisję ale że względu na brak aktualnych badań nie zostały one przyjęte, nie dostał na to pisemnego potwierdzenia. 2 stycznia zgłosił się po okresowy, a 25 stycznia przyniósł zaświadczenie że dostarczył dokumenty do orzecznictwa.Okresowy dostał na 2 miesiące, 28 lutego doniósł orzeczenie kwalifikujących bo do stałego. Według nowych przepisów miał wszczęcie postępowania od dnia doniesienia zaświadczenia z orzecznictwa, zawieszenie i wznowienie od czasu jak doniósł nowe orzeczenie. MOJE PYTANIE od kiedy przyznalibyście staly, żeby klient nie był trafny to od 01.01.2017 licząc ciągłość wcześniejszego stałego, czy od dnia 25.01.2017 kiedy dostarczył zaświadczenie i wypłacić za 6 dni stycznia i jak wtedy zatracić okresowy i z kiedy.
co w przypadku kiedy postępowanie jest zawieszone a klient odwołuje się od orzeczenia do WZON - nie zgadza się z orzeczeniem. czy zasiłek okresowy z urzędu przysługiwał będzie do czasu rozstrzygnięcia odwołania?
Oprócz zasiłek stały po nowemu - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
urlopowanie dziecka z domu dziecka
dożywianie - ciąg dalszy
Alimenty
zasiłek stały a wiek emerytalny
odpłatność
zasiłek stały
praca za granicą
zatrudnienie pracownika socj. umowa zlecenie
Pijany rodzic a dziecko
Ochrona macierzyństwa
wywiady w trakcie korzystania i.....
zasiłek celowy na kilka miesęcy