zasiłek stały po nowemu

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
betiki

Re: zasiłek stały po nowemu

Post autor: betiki »

a jeśli decyzja była do końca lutego 2017 a teraz podopieczny jeszcze nie złożył wniosku do PZ d/s Orzek o Niepeł. to też zawieszać postępowanie?
magdusiaa

Post autor: magdusiaa »

Witam :)
U mnie sprawa wygląda tak: małżeństwo bez dochodu, regularnie korzystają z zasiłków. Pani kiedyś nawet miała stały, ale ze dwa lata temu dostała lekki stopień niepełnosprawności na stałe, odwołała się, ale województwo utrzymało w mocy orzeczenie powiatu.
Mąż zgłosił się z wnioskiem w styczniu 2017 roku o okresowy, ma przyznany do kwietnia włącznie w kwocie 514 zł.
Dzisiaj (07.03.2017)szanowna małżonka przyszła z wnioskiem o stały z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności (nie wiedzieliśmy w GOPS, że złożyła taki wniosek w PZdSOoN)
Co teraz zrobić ??
1. Przyznać stały od 1 marca pomniejszając kryterium o okresówkę męża?? ale do kiedy??
2. Wstrzymać okresówkę i dać cały stały?? ale na jakiej podstawie wstrzymać??
3. A może nie trzeba wliczać tej okresówki?? bo to zwykła okresówka,a nie przyznana z urzędu.
Pomóżcie bo nie wiem co zrobić. Z góry dziekuję.
hubi

Post autor: hubi »

o fuj znowu śmierdząca sprawa,jak tu wybrnąć
gosia00
Stażysta
Zajmuję się: PS,ŚR i FA
Kontakt:

Post autor: gosia00 »

Podobna sprawa jak u magdusiaa. Też nie wiem co robić. Bardzo proszę wypowiedzcie się, co więcej głów to nie jedna. Pozdrawiam :)
nić

Post autor: nić »

ja już zwijam żagle, w tym temacie wiem że nic nie wiem.
annaj

Post autor: annaj »

mogliby napisać podanie o uchylenie zasiłku okresowego, od marca i wtedy sam stały w wyższej wysokości
annaj

Wykończą mnie te stałe zasiłki. Nowy przypadek: klientka do 28.02. miała ważne orzeczenie i zasiłek stały, a oprócz tego od stycznia do końca kwietnia ma przyznany zasiłek okresowy. Złożyła wniosek do PCPR i podanie do mnie o stały i teraz jak mam zawiesić postepowanie i dać z urzędu okresowy jak ona już ma okresowy przyznany do kwietnia?? pomocy!
annaj

do betiki: jeśli klient nie złożył wniosku do Pow. Zespołu to nie zawieszasz postępowania i nie dajesz okresowego z urzędu
gosia00
Stażysta
Zajmuję się: PS,ŚR i FA
Kontakt:

Post autor: gosia00 »

U mnie sprawa wygląda tak: małżeństwo bez dochodu, regularnie korzystają z zasiłków. Pani kiedyś nawet miała stały, ale ze dwa lata temu dostała lekki stopień niepełnosprawności na stałe, odwołała się, ale województwo utrzymało w mocy orzeczenie powiatu.
Mąż zgłosił się z wnioskiem w styczniu 2017 roku o okresowy, ma przyznany do kwietnia włącznie w kwocie 514 zł.
Dzisiaj (07.03.2017)szanowna małżonka przyszła z wnioskiem o stały z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności (nie wiedzieliśmy w GOPS, że złożyła taki wniosek w PZdSOoN)
Co teraz zrobić ??
1. Przyznać stały od 1 marca pomniejszając kryterium o okresówkę męża?? ale do kiedy??
2. Wstrzymać okresówkę i dać cały stały?? ale na jakiej podstawie wstrzymać??
3. A może nie trzeba wliczać tej okresówki?? bo to zwykła okresówka,a nie przyznana z urzędu.
Pomóżcie bo nie wiem co zrobić. Z góry dziekuję.

magdusiaa

U mnie sytuacja prawie identyczna (tylko dotyczy rodzeństwa)- prowadzą wspólne gospodarstwo domowe.
Siostra ma przyznaną okresówkę do maja włącznie, brat postarał się o orzeczenie (umiarkowany stopień niepełnosprawności)i złożył wniosek o zasiłek stały w marcu.
Ja myślę rozwiązać to tak : przyznam zasiłek stały bratu na czas ważności orzeczenia od marca (włącznie) w kwocie 514 zł, w marcu wypłacę siostrze zasiłek okresowy w pełnej wysokości tj. 514 zł, a od kwietnia przeliczę jej okresówkę pomniejszając kryterium o zasiłek stały brata.
Nie wiem czy tak będzie dobrze, proszę wypowiedzcie się, pomóżcie.Pozdrawiam :)
Zuza25
Praktykant
Zajmuję się: przyznawanie pomocy
Kontakt:

Post autor: Zuza25 »

Podeślijcie wzór zakończenia postępowania przy zasiłku stałym bo osoba nie dostała orzeczenia.
ODPOWIEDZ