Mam klientkę na zasiłku stałym (umiarkowany stopień), pielęgnacyjnym oraz na dożywianie. Kobieta choruje przewlekle na kilka chorób, które wymagają stałego zażywania leków. Twierdzi, że potrzebuje rehabilitacji, a w ramach NFZ ma np po 10 zabiegów i kolejne miesiące oczekiwań. Do tego twierdzi, że od czasu do czasu musi skorzystać z prywatnych wizyt lekarskich czy badań, che zbierać na prywatny zabieg chirurgiczny, a także na leczenie stomatologiczne. Klienta chciałaby założyć subkonto na któreś z fundacji oraz na Siepomaga i tam zbierać na wyżej wymienione potrzeby, zastanawia się też czy może uruchomić aukcję charytatywną w celu zbierania środków na zabieg.
My nie możemy przyznać celówki na prywatne wizyty, badania, rehabilitacje czy operacje a jedynie na leki i to też nie wszystkie, i nie co miesiąc, więc teoretycznie to jest jakieś rozwiązanie, ale jak to ma się do naszych przepisów?
Wiem że pieniądze ze zbiórek za pomocą fundacji nie trafiają bezpośrednio na konto klienta, fundacja reguluje rachunki za leczenie, wizyty itp, nie wiem jak to jest w przypadku aukcji charytatywnych. Nie mieliśmy do tej pory klientów, którzy posiadają subkonta czy zakładali aukcje charytatywne, więc nie wiem jak to ugryźć.