Zasiłek stały z tyt. wieku - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 sie 2016, 8:37

Witam, Podopieczna ur.15 września 1955 r według kalkulatora wiek emerytalny osiągnie 15 sierpnia 2016 w wieku 60 lat i 11 msc. Pani przyszła wczoraj i chce złożyć wniosek bo kierownik powiedział, że przysługuje za pełny miesiąc, a ja nie jestem tego pewna bo nie miałam takiej sytuacji. Od kiedy przyznać zasiłek stały bardzo was proszę o pomoc czy pełny msc. czy od złożenia wniosku, czy od 15-go.
annaka

Napisano: 10 sie 2016, 8:46

oj chyba żle obliczyłaś, dopiero w przyszłym roku osiągnie wiek emerytalny, a wtedy niech składa do ZUS.
Kasia 3

Napisano: 10 sie 2016, 9:15

zasiłek stały z tytułu wieku - oczywiście od dnia w którym osiągnie uprawnienie - czyli od 15 sierpnia.
Kasia 3 - chyba Ty źle obliczyłaś?
szer

Napisano: 10 sie 2016, 9:46

Ja nie liczyłam tylko wstawiłam w kalkulator internetowy govin i mi wyliczyło, a może jeszcze ktoś przeliczy i się wypowie.
annaka

Napisano: 10 sie 2016, 10:10

Ja przeliczałam na kalkulatorze ZUS. Oczywiście sierpień 2016r. Uważam że powinnaś przyznać od 15 VIII.
pracownikkk

Napisano: 10 sie 2016, 10:22

Ja bym przyznała od dnia nabycia uprawnień. Pani zawsze może się odwołać, jeśli się nie zgadza.
Karrrrrina

Napisano: 10 sie 2016, 12:06

od daty nabycia uprawnień, stały to taki zasiłek który jest z tym ścisłe związany. Zapytaj kierownika czy 14 sierpnia Pani miła wiek emerytalny? odp brzmi nie! i tak załatw soja mądrą głowę. Skąd się biorą tacy kierownicy chyba z rodzin burmistrzów:)
Wredna1

Napisano: 10 sie 2016, 14:52

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
annaka

Napisano: 11 sie 2016, 14:46

Witam. Uważam, że dobrze ustaliłaś termin t.j. 15 sierpnia 2016r. i od tej daty powinien być przyznany zasiłek stały z tyt. wieku. Zgodnie z art. 106 p. 3 Ustawy o pomocy społecznej, zasiłek ten powinien być wydany za niepełny miesiąc. Ustaloną kwotę świadczenia podzielić prze liczbę dni kalendarzowych tego miesiąca i mnożąc przez liczbę dni objętych świadczeniem wyjdzie kwota zasiłku na dany miesiąc. Twój kierownik chyba mało pracuje na ustawie o pomocy społecznej????? ;)
maszanti

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem