Zasiłek stały zmiana - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 cze 2016, 8:16

Witam serdecznie;
Proszę, podpowiedzcie mi ponieważ sama się zagmatwałam, a im dalej w las tym więcej drzew ;-)
Pan pobiera zasiłek stały, jego syn podjął pracę od 1 marca. Wynagrodzenie za pracę w kwietniu dostarczone w maju. Od kiedy zmieniam wysokość zasiłku okresowego?
Ja uważam, że od maja ale moje koleżanki twierdzą, że od kwietnia.
Bardzo proszę o wasze zdanie.
Dziękuję :-)
~Beata

Napisano: 08 cze 2016, 8:17

Przepraszam, wkradł się błąd - Stałego, zasiłku stałego bo o nim mówię :-)
~Beata

Napisano: 08 cze 2016, 8:21

od kwietnia
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 8:26

Mimo, że wynagrodzenie otrzymał w kwietniu za marzec? Nie miesiąc po uzysku?
Dzięki za podpowiedX :-)
~Beata

Napisano: 08 cze 2016, 10:53

Beata cos nie tak z tymi datami bo piszesz, że syn podjął zatrudnienie od 1 marca a pierwsza wypłatę za kwiecień dostał w maju ( chyba za marzec w kwietniu?)to co w marcu pracował za darmo? Dobra, ale jesli pierwszą wypłatę za marzec pobrał w kwietniu ( faktyczny dochóda za miesiąc poprzedzający rozpatrywanie sprawy), to zmiana powinna być od maja czyli po miesiącu od uzyskania dochodu.
małpa

Napisano: 08 cze 2016, 12:18

jak wyzej, zmiana od maja, pod uwage bierzemy art. 106, ust. 3a uops, czyli jak dochód przekroczy 10% kr. doch..
Zmiana wysokości świadczenia ( i decyzji )powinna nastapić od miesiaca następującego po miesiącu, w którym nastapiła faktyczna zmiana dochodu.
Factum

Napisano: 08 cze 2016, 14:22

a dlaczego wołaliście od niego zaświadczenie za kwiecień, poszedł do pracy w marcu, więc już w kwietniu powinien mieć przeliczone z dochodami za marzec.
Lidka111

Napisano: 08 cze 2016, 15:25

zmiana sytuacji nastąpiła w marcu, ponieważ podjął pracę, w kwietniu bierzemy dochody za marzec i zmieniamy decyzje od kwietnia, aczkolwiek mamy obecnie czerwiec więc nie wiem jak chcesz to zrobić, ponieważ nie można robić zmiany wstecz
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 21:26

Zmiana powinna być od kwietnia, przecież dostał wynagrodzenie za marzec.

Pytanie, kiedy klient poinformował o rozpoczęciu pracy?
Bakteria
Stażysta
Od: 21 lip 2015, 17:47
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2016, 14:50

Spoko. Za marzec wynagrodzenie w kwietniu. W maju poinformowali, w sumie ja usłyszałam że miał podjąć pracę, sama ich napierałam.
Pytanie własnie polega na tym czy od maja czy od kwietnia. Mi się wydawało, że od maja, bo sytuacja dochodowa od kwietnia nastąpiła.
W marcu rozpoczął pracę
w kwietniu 1 wynagrodzenie
więc wydawało mi się że w następnym miesiącu robię zmianę tj. od maja.
Moje koleżanki uważają że od kwietnia, ale to że w marcu podjął zatrudnienie, ale nie otrzymał wynagrodzenia w tym miesiącu. Wynagrodzenie za marzec w kwietniu.
Zaświadczenie otrzymałam na koniec maja. I tego dnia potwierdzono mi że syn pracuje.
~Beata

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x