pytanko - za zastępstwo czy godziny nadliczbowe w nocy na kodeks pracy należy mi się jakiś dodatek oczywiście poza tym 20%. Księgowa mnie poinformowała że nie należy się choć w kodeksie pisze że 100%. Zanim pójdę się \"kłócić\" proszę o radę.
jesli ktos jest na l4 i wchodzisz za niego na nocke i masz to jako swoje nadgodziny to powinienes miec zapłącone 100% ale jesli to zwykle zastepstwo lub nie macie placone za godz nadliczbowe to tylko odbior dnia wolnego
Jeżeli masz zastępstwo - tzn dyrektor sciąga cię extra to może:
1. zaproponować ci odbiór za te godziny w innym czasie
2. Zapłacic z dodatkiem 100% lecz wtedy nie masz 20% dodatku za godziny nocne.
3. W prztpadku kiedy pracujesz swój dyżur przed nocą i potem zostajesz to dyrektor powinien ci zapłacic.
Zasada generalna to kierować się zawsze na korzyść pracownika
Z ustawy o pracownikach samorządowych wynika, że dodatek 100% przyznaje się za pracę w dzień świateczny lub w godzinach nocnych
Tak. Jeżeli wychowawca proponuje oddanie godzin to tylko wtedy nie. W przypadku przekroczenia czasu pracy w kwartalnym okresie rozliczeniowym też wypłacamy nadgodziny.
Zaproponował Ci kiedyś wychowawca żebyś mu oddał godziny zamiast zapłacić? Pytam bo interesują mnie zagadnienia z zakresu psychologii. Jestem ciekaw czy gdybyś się nie zgodził na oddanie tylko koniecznie mu zapłacić to czy wziąłby w inny dzień bezpłatny urlop.
Panzer jeżeli świeto wypada Ci z grafiku to nie masz nadgodzin. Zasada jest prosta w grudniu mamy 19 dni roboczych razy 8 godzin = 152 godziny. Jeżeli pracujesz więcej to masz nadgodziny. To samo dotyczy 3 miesięcznego okresu rozliczeniowego.