Dzien Dobry
Prowadzę świetlice środowiskowa i proszę o pomoc: czy w sprawie świetlic jest już ustalone, że zostają do 2014 roku? Jeśli tak to proszę przesłać mi link do zmian w ustawie.
Dziękuję
Prowadzę sama świetlicę ponieważ podlega pod urząd a prowadzi MOPS. Dzieci mam 20 osób zapisanych, stale uczęszczających jest 15. Odrabiam z nimi lekcję, robimy ozdoby świąteczne, zajęcia komputerowe, zajęcia ruchowe i prowadzę dożywianie. Dzieci wyjeżdżają na kolonie, dostają paczki świąteczne.
Do~ Ala ~mam pytanie,na jakich przepisach prawnych obecnie funkcjonuje świetlica?Na jakich zasadach dzieci są przyjmowane do świetlicy -w oparciu o jaką ustawę czy rozporządzenie?Też pracuję w świetlicy.
Świetlice funkcjonuje w oparciu o ustawę o wpieraniu rodziny i pieczy zastępczej z 9 czerwca 2011 r. i ustawę o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z 24 kwietnia 2003 r.
Bardzo lubię z dziećmi pracować.Dają wiele radości i energii.Cieszy mnie gdy mogę im pomóc.Dzieci nie są winne że mają trudnych rodziców a z nimi gorzej wsółpracować.
Świetlice muszą spełnić wymagania straży pożarnej i sanepidu. Większość z nich nie spełnia i nawet nie ma szans żeby je spełniać (za niskie, w kamienicach itp.). Dlatego też wprowadzono te zmiany do ustawy o pieczy. Oczywiście WPSy pod koniec roku znalazły pieniądze na dostosowanie ale dają 50% a gminy oczywiście nie mają pieniędzy żeby dołożyć.