zastosowanie art. 54 ust 2a ust. o pom.społ. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 maja 2019, 12:18

poszukuję orzeczeń sądów administracyjnych dotyczących wyjaśnienia spełnienia "innych warunków, wynikających z tego ustępu.

Siostra ma przyznane prawo do pobytu w DPS. Jest osobą samotną, nie posiadającą w miejscu zamieszkania nikogo bliskiego z rodziny. Jestem jej jedyną rodziną (bratem ) lecz mieszkam stokilkadziesiąt km. od jej miejsca zamieszkania. Toczę bój z MOPSem o skierowanie jej do DPS w moim powiecie. Siostrę umieściłem na razie w prywatnym domu opieki, gdzie za względu na mój wiek nie mogę jej często odwiedzac.
Pogarszający się gwałtownie stan jej zdrowia , wynikający z utrudnienia kontaktu z jej bratem, będącym jedynym żyjącym członkiem rodziny, mogącym zapewnić dodatkową opiekę i rehabilitację. Poszukuję prawnych argumentów do walki z MOPSem
z góry za pomoc dziękuję
jarymi
Praktykant
Od: 20 paź 2018, 22:42
Zajmuję się: emeryt

Napisano: 14 maja 2019, 11:53

proszę złożyć wniosek, w razie decyzji odmownej odwołać się
klementyna
Stażysta
Od: 02 mar 2016, 9:14
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2019, 14:29

Tak też zrobiłem, SKO 2 x Cofnęło decyzję do ponownego rozpatrzenia ale za każdym razem wynajdywało po stronie MOPS kruczki proceduralne nie odnosząc się do meritum.

Boją się jak ognia konkretnej odpowiedzi, czy sytuacja mojej siosty wyczerpuje znamiona ART 54 ust.2a
jarymi
Praktykant

Napisano: 14 maja 2019, 14:59

szkoda , że toczysz bój z mopsem. Może wystarczyłoby po ludzku porozmawiać.. To ze kierują w swojej okolicy nie musy być aktem złośliwości. Pobyt w DPS to nie wycieczka All inclusive gdzie płacisz i wymagasz. Tu decydują finanse publiczne, niestety.. To urzednicy sa rozliczani ze swoich decyzji a nie ty. Swoją drogą jak ktoś mówi , ze potrzebuje argumentów do walki to nie wiem czy chciałabym mu pomóc
BarbaraB
Stażysta
Od: 31 sty 2018, 15:17
Zajmuję się: gops

Napisano: 14 maja 2019, 17:28

Ż
BarbaraB pisze:Pobyt w DPS to nie wycieczka All inclusive gdzie płacisz i wymagasz
Zupełnie się z Tobą zgadzam. Siostra jest młodsza ma dopiero 68 lat. Zapadła na chorobę Piecka ( podobna do Alzchaimera tylko gorsza ) Byłem, prosiłem tłumaczyłem, .że brak kontaktu czy bardzo rzadkie kontakty z jedyną bliską jej osobą fatalnie wpływają na jej stan zdrowia. Że finanse publiczne są ograniczone też rozumiem. Ale sprawa jest zupełnie inna. Siostra ma już decyzję o natychmiastowym skierowaniu do DPS w swoim miejscu zamieszkania. Gdzie miejscowy MOPS będzie dopłacał 30 % do jej pobytu. A cała "walka" polega na tym, że mops nie chce tej dopłaty przekazywać do innego powiatu. I Taka Administracyjna niechęć powoduje nasze rzadkie kontakty ( ja mam grubo ponad 70 lat i grubo ponad 100 km do niej ).

Czy uważasz że niepotrzebnie walczę w tej sytuacji z administracyjną niechęcią, bo odebrałem Twój wpis jako lekką przyganę, szczególnie porównanie do inclusiv.

Poniżej jedno z rozstzrygnięć:

Naczelny Sąd Administracyjny w prawomocnym postanowieniu nr I OW 33/15 z dnia 11 czerwca 2015 roku w sprawie „ Usługi opiekuńcze, w tym skierowanie do domu pomocy społecznej i spór o właściwość między organami jednostek samorządu terytorialnego” w uzasadnieniu zauważył:
”Ustawa o pomocy społecznej, choć ma charakter ustawy kompleksowej a zatem reguluje również m. in. kwestie zasad ponoszenia odpłatności za przyznawane na jej podstawie świadczenia, stawia sobie jednak za cel nadrzędny udzielanie potrzebującym pomocy. Z tego więc punktu widzenia, istotne w tym przypadku jest głównie dobro łudzi a kwestia rozliczeń finansowych i obowiązek partycypowania w kosztach, który - z racji wykonywania zadań publicznych - obciąża poszczególne jednostki samorządu terytorialnego, ma znaczenie bardziej drugoplanowe „

Pozdrawiam
jarymi
Praktykant

Napisano: 15 maja 2019, 7:43

Ostatnio ogladałam program chyba uwaga, jak to bezduszni i źli urzędnicy wysłali niepełnosprawną do DPS, który bardzo źle traktował swoich podopiecznych. Oczywiście padł zarzut dla MOPS o niedopełnienie obowiazku kontroli DPS. Umieszczając w DPS zlokalizowanym na terenie swojego powiatu, można mieć go w zasięgu. Trudno sprawowac kontrole nad DPS w całej Polsce. Dla mnie jest to argument bardzo ważny. Pewnie MOPS ma też inne.Niestety kwestie finansowe sa bardzo istotne. Kontrole RIO i NIK potrafią przeczołgać urzędnika, ze ma sie dośc bycia człowiekiem.
BarbaraB
Stażysta
Od: 31 sty 2018, 15:17
Zajmuję się: gops

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x