Zaświadczenie tylko gdy ktos chce kupic w innej gminie bno wasza nie prowadzi sprzedazy. Ja tak rozumiem ten zapis o zaswiadczeniach. jesli ktos takie zechce zrobie w wordzie normalnie.
W przypadku gdy zakup preferencyjny paliwa stałego następuje w gminie sąsiedniej albo od innego podmiotu osoba fizyczna w gospodarstwie domowym, o której mowa w art. 8 ust. 1, składa do wójta, burmistrza albo prezydenta miasta, wniosek o wydanie zaświadczenia potwierdzającego wypłacenie na rzecz gospodarstwa domowego, w skład którego wchodzi ta osoba fizyczna, dodatku węglowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym, albo pozytywnego rozpatrzenia wniosku o wypłatę na rzecz tego gospodarstwa domowego dodatku węglowego, zwanego dalej "zaświadczeniem".
Wójt, burmistrz albo prezydent miasta może, na piśmie utrwalonym w postaci papierowej lub elektronicznej, upoważnić swojego zastępcę, pracownika urzędu gminy albo kierownika ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych - dyrektora centrum usług społecznych, lub kierownika innej jednostki organizacyjnej gminy, a także inną osobę na wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej, dyrektora centrum usług społecznych lub innej jednostki organizacyjnej gminy do prowadzenia postępowań w sprawach dotyczących wydania zaświadczenia.
Nie wiem jak wy ale ja nie dostałem upoważnienia do wydawania takich zaświadczeń.
My mamy weryfikować zgodnie z art.12 ust. 1 i 4 ustawy o zakupie preferencyjnym paliwa stałego dla gospodarstw domowych.
Tylko nie wiem jak to uczynić. Czy UMiG ma nam dać wykaz osób, które do nich złożyły wnioski o węgiel i na podstawie tej list potwierdzić prawo do zakupu węgla ?
Może koś z Was już to robi to proszę niech się podzieli informacją.
u nas to UM wszystko ogarnia, wystąpili o bazę węglowego i tyle
Zazdro
My robimy wszystko. Nasza gmina nie sprzedaje węgla dlatego wydajemy tylko zaświadczenia a gdzie dalej się z tym ludzie muszą udać to już jedna wielka niewiadoma-szefostwo trochę nie ogarnęło tematu ale nie wnikamy w to (ceny węgla poszły mocno w dół aktualnie wiec może tragedii nie będzie).
Też zastanawiamy się jak technicznie te zaświadczenia robić, w systemie na tę okoliczność szału nie ma więc chyba będziemy w wordzie to robić.
UMiG ma nam przekazać listę osób ubiegających się o zakup węgla celem weryfikacji czy otrzymali dodatek węglowy. Czy do weryfikacji wniosku o zakup Kierownik OPS powinien mieć upoważnienie.
Art. 12 ust. 4 ustawy.
Ludziątka, ja też to tak rozumiem, że zaświadczenia tylko gdy zakup w gminie sąsiedniej
Moja gmina weszła "w to" ale tzw podmiot wprowadzający do obrotu jest w gminie obok gdzie jest skład. Czy to jest sytuacja do art. 13? Że tu wydamy zaświadczenie? Czy to chodzi o sytuację wyłącznie jeśli mój burmistrz by w to nie wszedł.