Zaswiadczenie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 11 gru 2013, 11:06

czesc. kobieta przyszla po zaswiadczenie, jakie pobrala zasilki w 2012 roku. miala uslugi opiekuncze, kilka zasilkow platnych na konto gazowni oraz jeden zasilek platny jej do rak.

zasiwiadczenie takie wydane a jej sie nie podoba, bo ona mowi, ze pobrala tylko ten jeden zasilek a reszty nie chce na zaswiadczeniu.

przeciez musimy to wykazac tak czy nie ??????

zaswiadczenie do sadu jej potrzebne
~karakona

Napisano: 11 gru 2013, 11:19

To napisz w tym zaświadczeniu konkretnie, ile do łapy dostała ile na jakeis tam inne zobowiązania poszło
~DORIS

Napisano: 11 gru 2013, 12:32

DORIS uważam, że to nie jest w porządku.
Zaświadczenie winno wskazywać jakie świadczenia zostały klientce faktycznie przyznane i wypłacone- nawet jeżeli zostały przekazane na jakieś instytucje, to świadczenie było adresowane do Pani X tytułem Jej zobowiązań.
W mojej ocenie należy wypisać wszystko, nawet to, że świadczono na Jej rzecz usługi opiekuńcze ( podać w jakim wymiarze godzin, ile tygodni, miesięcy, koszt 1 godziny, koszt ponoszony przez Panią X, koszt ponoszony przez OPS). Można w zaświadczeniu równiez wskazać, że celówki na gaz były płatne na konto gazowni.

Zaświadczenie winno też zawierać informację dla jakich celów jest wystawione oraz inf. o zwolnieniu z opłaty skarbowej(na podstawie art. 2 ust.1 pkt.1 lit. c ustawy z dnia 16 listopada 2006 roku o opłacie skarbowej Dz.U. Nr 225 poz. 1635 z późn. zm.)
~Percia

Napisano: 11 gru 2013, 14:34

powiedz, niech Sąd zwróci się z prośbą o zaświadczenie i określi jakich danych potrzebuje.
~jolanta

Napisano: 11 gru 2013, 16:28

no nie bardzo.......Sąd mógł ja zobowiązać do dostarczenia zaświadczenia a naszym obowiązkiem jest je wystawić uwzględniając wszystkie płatności - na wniosek zainteresowanej( nie dla Sądu!!)
~Wredna

Napisano: 11 gru 2013, 21:28

Rok temu miałam szkolenie a swoją drogą zawsze tak praktykowaliśmy, zaświadczenie potwierdza stan faktyczny zrealizowanych świadczeń, czy się to komuś podoba czy nie, nie może sobie wybierać że chce, żeby podać to i to a np nie podawać zasiłku pielęgnacyjnego. U nas klienci wskazują nam jedynie za jaki okres mamy wystawić zaświadczenie. Inną wersją jest takie ogólne, np. że Pani Kowalska korzysta / nie korzysta w roku 2013 z pomocy GOPS (bez wyszczególniania). I to co Percia dodała - czyli opłata skarbowa, ale nie każdy jest zwolniony! czasem pobieramy tą opłatę (17 zł). Podobnie jak od kopii dokumentów (5 zł za stronę).
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2013, 11:12

Pobieracie opłaty od klientów pomocy społecznej???
~Wredna

Napisano: 12 gru 2013, 11:55

@Wredna od klientów pomocy społecznej nie - są zwolnieni na podstawie art. 7 pkt 5 ustawy o opłacie skarbowej. Ale od osób nie będących świadczeniobiorcami już tak (oczywiście zależnie od celu do jakie jest wystawiane zaświadczenie, gdyż poza powyższym są jeszcze wymienione cele które nie podlegają opłacie – na podstawie art. 2 ust. 1 pkt 1).

@Percia popraw sobie (tj. Dz. U. z 2012 r., poz. 1282 z późn. zm.)
~start

Napisano: 12 gru 2013, 15:08

~start bardzo Ci dziękuję- umknęło mi.

Pozdrawiam :)
~Percia

Napisano: 12 gru 2013, 15:12

No a jak się ma pobieranie opłat do tego, że Ośrodek nie może mieć dochodów własnych.
~kt

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x