gmina właściwa - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 11 gru 2013, 14:15

mamy taką sytuacje rodzina wczesniej mieszkająca u nas wyprowadziła sie do sasiedniej gminy. Pani zameldowana u nas, mąż jeszcze w innej gminie (nie w tej do ktorej sie przeprowadzili). ubiegaja sie o pomoc w gminie gdzie teraz faktycznie mieszkaja... i maja zamair mieszkac tam co najmniej pol roku.... ta gmina chce od nas zwrotu zasilku gdyz twierdzi ze pani jest u nas zameldowana wic to my powinnismy placic.... co o tym sadzicie....
~ja

Napisano: 11 gru 2013, 14:25

Zwrot kosztów dotyczy jedynie osób bezdomnych (art.101). Jeśli mieszkają w innej gminie,to tamten ops jest właściwy terytorialnie. Nie macie więc obowiązku zwrotu kosztów.
~wild one

Napisano: 11 gru 2013, 14:56

tez tak mysle, chcialam sie upewnic , dzieki :)
~ja

Napisano: 11 gru 2013, 15:12

nie są bezdomni, jeżeli mieszkają w lokalu mieszkalnym to ta gmina jest właściwa
~ja

Napisano: 11 gru 2013, 15:16

jak wyzej, ale peweni Wam nie popuszcza i beda domagali sie kasy, rodzina nie jest bezdomna i to tamta gmina powinna placic
~ww

Napisano: 11 gru 2013, 15:36

A własnie,ze nie gmina zobowiązana jest do zwrotu świadczeń nie tylko w stosunku do bezdomnych /art.101 ust.7/ustawy
~Iza

Napisano: 11 gru 2013, 15:43

Iza,mylisz się. Ten przepis dotyczy tylko bezdomnych. We wszystkich innych przypadkach stosuje się art. 101.1
~wild one

Napisano: 11 gru 2013, 15:46

...a jeżeli strona faktycznie mieszka tam ale swoją przyszłość wiąże z naszą gminą to kto powinien płacić ? Często dostajemy taką notę księgową do zapłaty z innego ops-u.
~Basia

Napisano: 11 gru 2013, 15:48

Właściwość miejscową określa miejsce zamieszkania
~wild one

Napisano: 11 gru 2013, 15:59

Do wild one

To ty się mylisz w miejscu zamieszkania przyznaje się świadczenie ale żąda się zwrotu z gminy ostatniego miejsca zamieszkania poczytaj wyroki NSA kiedyś też tak myślałam,ze dotyczy to tylko bezdomnych,ale niestety zwraca się.
~Iza

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x