zaswiadczenie
zaswiadczenie
1.Osoba sklada na styp. w terminie do 15 wrzesnia.
2. ma zaswiadcz. zo dochodach za m-c sierpien
3. nie lapie sie bo ma przkrocz. ale lapie sie po nowych kryt.l od pazdziernika
4. czy musze jej ponownie brac zaswiqadczenie za wrzesien czy moze zostac te z sierpnia??
2. ma zaswiadcz. zo dochodach za m-c sierpien
3. nie lapie sie bo ma przkrocz. ale lapie sie po nowych kryt.l od pazdziernika
4. czy musze jej ponownie brac zaswiqadczenie za wrzesien czy moze zostac te z sierpnia??
Re: zaswiadczenie
Dochody od klientów bierzemy do wniosku raz,wnioske składany we wrześniu to dochody z sierpnia. Na podstawie tych dochodów liczymy czy spełnia kryterium na wrzesień, czy spełnia na październik nowe kryterium, z nową stawką za hektary, w w listopadzie, jak ma wyższe rodzinne bo jest podwyżka, też przeliczamy, ale bazowe dochody są z wniosku,za sierpień. Takie wytyczne mam ze szkolenia.
zgadza się, też mi tak na szkoleniu mówiono. Mam pytanie, dzisiaj Pani składała wniosek, w dochodach wpisała prace użyteczno-społeczne (nadal jest status os. bezrobotnej, pracuje kilka godzin dziennie, nie ma żadnej umowy- raptem 300 zł.), które ma od marca do końca sierpnia. Wliczając to do dochodu, przekracza 514 zł, ale zaraz utraci ten dochód. Co mam zrobić? Pierwszy raz rozliczam stypendia i nie wiem....
4. Do dochodu ustalonego zgodnie z ust. 3 nie wlicza się:
1) jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego;
2) zasiłku celowego;
3) pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty;
4) wartości świadczenia w naturze;
5) świadczenia przysługującego osobie bezrobotnej na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z tytułu wykonywania prac społecznie użytecznych;
6) (12) dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego.
żeby nie wliczać musiałabyś mieć zaświadczenie,że to są rzeczywiście prace społecznie użyteczne
1) jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego;
2) zasiłku celowego;
3) pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty;
4) wartości świadczenia w naturze;
5) świadczenia przysługującego osobie bezrobotnej na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z tytułu wykonywania prac społecznie użytecznych;
6) (12) dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego.
żeby nie wliczać musiałabyś mieć zaświadczenie,że to są rzeczywiście prace społecznie użyteczne
Do dochodu nie wliczamy świadczeń z tytułu prac społeczno-użytecznych.
A wliczacie zwrot z podatku jeżeli przekracza pięciokrotność kryterium?
Pięciokrotność kryterium dochodowego rodziny to:
5x 514 x liczba osób - dobrze rozumiem?
Tak.55555 pisze:Pięciokrotność kryterium dochodowego rodziny to: