Zaświadczenie "Czyste powietrze" - Świadczenia rodzinne

Strona 14 z 89    [ Posty: 882 ]

Napisano: 24 lis 2020, 9:35

użytkownik0415 pisze:
09 lis 2020, 14:25
Mam pytanie odnośnie liczenia dochodu. Czy wliczacie do niego trzynastą emeryturę? Z góry dziękuję za pomoc :)
Ja też się zastanawiam, ale jeżeli mamy obliczać tak jak w świadczeniach rodzinnych to odliczamy.
sylwia58
Referent
Od: 07 mar 2018, 15:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 24 lis 2020, 10:36

Procedurę wydawania zaświadczeń regulują przede wszystkim przepisy ustawy - Prawo ochrony środowiska. Zgodnie z art. 411 ust. 10i tej ustawy - dochodem jest dochód w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych. A zgodnie z art. 10 ustawy z 9 stycznia 2020 r. o dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów - ustalając prawo do świadczeń rodzinnych, do dochodu członka rodziny, nie wlicza się wypłaconej członkowi rodziny kwoty dodatkowego rocznego świadczenia pieniężnego.
W związku z tym, przy wyliczeniu dochodu do "czystego powietrza" ODLICZAMY "trzynastą emeryturę".
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 24 lis 2020, 10:57

Ja kolegę wyżej poprawnie tylko o mały detal. W 2019 r obowiązywała ustawa z dnia 4 kwietnia 2019 r.o jednorazowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów w 2019 r., w której art.8 mówi kwoty jednorazowego świadczenia pieniężnego nie wlicza się do dochodu, o którym mowa w art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2220 i 2354 oraz z 2019 r. poz. 60, 303, 577 i 730);
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 24 lis 2020, 11:12

Lex posterior derogat legi priori :)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 lis 2020, 11:21

Ok mój błąd, zwracam honor :)
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 25 lis 2020, 14:37

olga123 pisze:
20 lis 2020, 11:58
Słuchajcie mam taką sytuację: złożyła mi wniosek matka oddzielnie a syn oddzielnie. oboje mieszkają razem (ten sam numer domu) i twierdzą że każdy ma gospodarstwo domowe jednoosobowe. co myślicie?
Dostałem taką odpowiedź na twój problem
Jeżeli te dwie osoby składające żądanie wydania zaświadczenia posiadają wyodrębnione księgi wieczyste w stosunku do lokali mieszkalnych znajdujących się w jednym domu, to każda z nich może się odrębnie ubiegać o dofinansowanie z programu. Jednak ocena tego faktu nie należy do Gminy. Gmina "tylko" wydaje zaświadczenia i takie zaświadczenia należy wydać obu tym osobom. Zasadność ich wniosków i decyzja w sprawie dotacji należy do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 26 lis 2020, 15:54

Witam. Mam pytanie odnośnie zaświadczenia czyste powietrze. Bazujemy na art. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych ( kwestia dochodów). Klient telefonicznie przed złożeniem wniosku poinformował, iż jedynym jego źródłem utrzymania jest gospodarstwo rolne. Sam z siebie poinformował mnie o tym, że otrzymuje dotacje dla rolników - stąd moje pytanie czy owe dotacje można podpiąć pod "– dochody uzyskane z gospodarstwa rolnego," w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych? Pomocy!
maniekops
Stażysta
Od: 27 sie 2019, 11:45
Zajmuję się: ŚW/DS/ODO/CP/DO/ZR/AL/KDR

Napisano: 26 lis 2020, 16:15

maniekops pisze:
26 lis 2020, 15:54
Witam. Mam pytanie odnośnie zaświadczenia czyste powietrze. Bazujemy na art. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych ( kwestia dochodów). Klient telefonicznie przed złożeniem wniosku poinformował, iż jedynym jego źródłem utrzymania jest gospodarstwo rolne. Sam z siebie poinformował mnie o tym, że otrzymuje dotacje dla rolników - stąd moje pytanie czy owe dotacje można podpiąć pod "– dochody uzyskane z gospodarstwa rolnego," w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych? Pomocy!
EDIT:

W WFOŚiGW w Katowicach uzyskałem, że mamy wliczać to do nieopodatkowanych dochodów i strona ma dostarczyć nam kopię decyzji z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o wysokości otrzymanych dotacji w roku 2019. Zgadzacie się z tym?
maniekops
Stażysta
Od: 27 sie 2019, 11:45
Zajmuję się: ŚW/DS/ODO/CP/DO/ZR/AL/KDR

Napisano: 26 lis 2020, 19:57

Według mnie, nie. Dochód z gospodarstwa rolnego obliczany jest ryczałtowo niezależnie, czy się w tym gospodarstwie pracuje i jakie się osiąga rzeczywiste dochody. Czyli bierze się pod uwagę sam fakt posiadania gospodarstwa. Doliczenie do ustalonego przez nas dochodu z gospodarstwa (art. 5 ust. 8) kwot dopłat bezpośrednich byłoby wbrew naszej ustawie, która nie przewiduje możliwości doliczenia do dochodu z gospodarstwa rolnego uzyskiwanych przez rolników nieopodatkowanych dopłat.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2020, 7:54

Jeżeli jest to z UE to można jako - środki bezzwrotnej pomocy zagranicznej otrzymywane od rządów państw obcych, organizacji międzynarodowych lub międzynarodowych instytucji finansowych, pochodzące ze środków bezzwrotnej pomocy przyznanych na podstawie jednostronnej deklaracji lub umów zawartych z tymi państwami, organizacjami lub instytucjami przez Radę Ministrów, właściwego ministra lub agencje rządowe, w tym również w przypadkach, gdy przekazanie tych środków jest dokonywane za pośrednictwem podmiotu upoważnionego do rozdzielania środków bezzwrotnej pomocy zagranicznej na rzecz podmiotów, którym służyć ma ta pomoc,
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 14 z 89    [ Posty: 882 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x