a co myślicie o takiej sytuacji:
wnioskodawca pobiera zasiłek pielęgnacyjny i zasiłek stały innych dochodów nie ma.
mieszka sam, wcześniej mieszkali z nim rodzice - matka zmarła ojciec się wyprowadził, brat jest w zakładzie karnym. Nie uregulowana jest sytuacja z gospodarstwem rolnym - właścicielami gospodarstwa byli rodzice. Jakie dochody mu liczyć? Z czego?
To, że Pan ma nieuregulowany stan prawny do danego gospodarstwa to nie twoja kompetencja tylko NFOŚiGW. Skoro podał do wniosku, ze jest w jednoosobowym gospodarstwie to tak bym też uznał chyba, że przy zasiłku stałym nie występuje sam.
To, że Pan ma nieuregulowany stan prawny do danego gospodarstwa to nie twoja kompetencja tylko NFOŚiGW. Skoro podał do wniosku, ze jest w jednoosobowym gospodarstwie to tak bym też uznał chyba, że przy zasiłku stałym nie występuje sam.
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Przy zasiłku stałym jest sam i pracownicy socjalni gospodarstwa też mu nie wliczają. Proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę. Brata, który jest w zakładzie karnym wnioskodawca nie wpisuje do wniosku i gospodarstwa, zasiłku stałego i zasiłku pielęgnacyjnego nie liczę czyli będzie miał dochód "0"
a jak się ma definicja gospodarstwa rolnego w ustawie o podatku rolnym
art. 2 ust. 1
za gospodarstwo rolne uważa się obszar gruntów, o których mowa w art. 1, o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej, osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej, w tym spółki, nieposiadającej osobowości prawnej.
czy musi być właścicielem czy wystarczy że tą ziemię użytkuje (pytam hipotetycznie nie wiem jaki jest stan faktyczny).
Doradźcie proszę. Gospodarstwo domowe składa się z: maż i żona i 10 dzieci w rodzinie zastępczej. Czy wsparcie z tyt. utrzymywania dzieci w rodzinie zastępczej z pcpr wliczamy do dochodu? W katalogu dochodów nieopodatkowanych nie ma takiego rodzaju dochodu więc chyba nie. A dochód na 1 członka gospodarstwa domowego dzielę na 12 osób? Myślę że tak ale proszę potwierdzcie czy dobrze myślę?
Źle zrozumiałem. Zrozumiałem, że pan nie ma prawa własności do budynku a nie gospodarstwa rolnego. Nie ma to znaczenia skoro nie jest właściciele lub współwłaścicielem albo dzierżawcą gospodarstwa to mu tego nie liczysz. Gospodarstwo domowe a zamieszkiwanie to są dwie różne rzeczy. Tak dochód 0 skoro nic innego w 2019 r. nie miał.
Nic nie słyszałem ale prędzej czy później będzie. Ja korzystam z programu Eter i w tym tygodniu była aktualizacja wprowadzającą obsługę oraz wyliczenie raportu o wydanych zaświadczeniach o wysokości miesięcznego dochodu