noteev pisze: ↑24 lis 2020, 10:36
Procedurę wydawania zaświadczeń regulują przede wszystkim przepisy ustawy -
Prawo ochrony środowiska. Zgodnie z art. 411 ust. 10i tej ustawy - dochodem jest
dochód w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych. A zgodnie z art. 10 ustawy z 9 stycznia 2020 r.
o dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów - ustalając prawo do świadczeń rodzinnych,
do dochodu członka rodziny,
nie wlicza się wypłaconej członkowi rodziny kwoty dodatkowego rocznego świadczenia pieniężnego.
W związku z tym, przy wyliczeniu dochodu do "czystego powietrza"
ODLICZAMY "trzynastą emeryturę".
Odgrzebuje bo nie dało mi to spokoju. Po dłuższym zastanowieniu się jednak ja miałem racje i odliczamy 13 emeryturę na podstawie ustawy o jednorazowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów w 2019 r a nie jak wskazałeś o dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów .
To jest kolejny bubel, którego większość nas nie zauważyła.
Ustawa z dnia 4 kwietnia 2019 r. o jednorazowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów w 2019 r. w art.8 pkt 3 mówi kwoty jednorazowego świadczenia pieniężnego nie wlicza się do dochodu, o którym mowa w art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2220 i 2354 oraz z 2019 r. poz. 60, 303 i 577)
Natomiast ustawa z dnia 9 stycznia 2020 r. o dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów w art.10 mówi
ustalając prawo do świadczeń rodzinnych, o których mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2020 r. poz. 111), lub świadczeń z funduszu alimentacyjnego, o których mowa w ustawie z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2019 r. poz. 670, 730, 1802 i 1818),
do dochodu członka rodziny, o którym mowa w tych ustawach, nie wlicza się wypłaconej członkowi rodziny kwoty dodatkowego rocznego świadczenia pieniężnego. .
Ja rozpatrując żądanie o czyste powietrze nie ustalam prawa a tym bardziej nie ustalam go do świadczeń rodzinnych. Ponadto zapisy tych dwóch ustaw różnią się w art.8. Jeżeli dobrze myślę to w przyszłym roku od sierpnia liczyć będziemy 13 emeryturę do czystego powietrza.