Zaświadczenie "Czyste powietrze" - Świadczenia rodzinne

Strona 63 z 90    [ Posty: 896 ]

Napisano: 30 maja 2023, 10:03

Jeśli nie ma innych świadczeń, z których wynika inny skład rodziny w stosunku do gospodarstwa domowego w CP, to przyjmujesz wniosek i o nic nie pytasz
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2023, 10:41

W zasadzie nawet wtedy nie bardzo jest podstawa do przymuszenia do dopisania kogoś, bo o ile skład rodziny jest jasno zdefiniowany w przepisach, to gospodarstwo już niespecjalnie. W przypadku istnienia małżeństwa i wspólnoty majątkowej zadeklarowanie prowadzenia osobnych gospodarstw domowych to kuriozum, ale jak strona idzie w zaparte no to zostaje tylko "płokułatuła".
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 02 cze 2023, 10:29

Korowiow pisze:
30 maja 2023, 10:41
W zasadzie nawet wtedy nie bardzo jest podstawa do przymuszenia do dopisania kogoś, bo o ile skład rodziny jest jasno zdefiniowany w przepisach, to gospodarstwo już niespecjalnie. W przypadku istnienia małżeństwa i wspólnoty majątkowej zadeklarowanie prowadzenia osobnych gospodarstw domowych to kuriozum, ale jak strona idzie w zaparte no to zostaje tylko "płokułatuła".
Nie przesadzajmy. Ja nie mam z żoną wspólnoty majątkowej, a prowadzimy wspólne gospodarstwo.
Jestem sobie w stanie wyobrazić dokładnie odwrotną sytuację. Pamiętam w rodzinnych sytuację, gdy małżonkowie faktycznie rozstali się po 3 miesiącach związku, nigdy nie regulując sytuacji prawnej. Kobieta weszła w nieformalny związek z innym mężczyzną, rodziły się z niego dzieci, z automatu przypisane mężowi, potem odkręcanie, zaprzeczenia ojcostwa. Nie rozwiedli się nigdy. Gospodarstwa domowego nie prowadzili poza 3 pierwszymi miesiącami małżeństwa.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2023, 11:08

No są wyjątki od sytuacji, ale jak ktoś idzie w zaparte, że mieszka z żoną pod jednym adresem i prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe to już widać na kilometr, że żeni kit na uszy. Niemniej zmusić go do wpisania małżonka nie mam jak.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 02 cze 2023, 13:44

Witam. Pan wniósł żądanie wydania zaświadczenia o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu na 1 członka gospodarstwa.
W 2021 r. Pan wraz z żoną i dziećmi mieszkali i pracowali za granicą - Irlandia. Rozliczali się z tamtym urzędem. Po pobraniu usługi ZUS mam komunikat: osoba została znaleziona, brak danych a w MF: brak deklaracji, osoba nie złożyła.
Jak wyliczyć prawidłowo dochód?
Czy powinni mi przynieść dochód uzyskany w walucie obcej czy ich dochód wyniesie 0.
Podpowiedzcie proszę, pierwszy raz mam taką sytuację.
Monia2020
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 21:45
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 cze 2023, 13:54

Część III wniosku o CP - dochody nieopodatkowane - dochody uzyskiwane za granicą :)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2023, 14:26

Na podstawie czego mają wpisać? w walucie obcej?
Monia2020
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 21:45

Napisano: 02 cze 2023, 14:32

Albo w walucie obcej i sama przewalutujesz wg kursu NBP na dzień 31.12.2021r. albo niech sami przewalutują wg kursu NBP i wstawią w złotowkach.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24

Napisano: 06 cze 2023, 8:52

Pan przyszedł złożyć mi wniosek o czyste powietrze na swoja matkę (gospodarstwo jednoosobowe) i do wniosku dołączył mi pełnomocnictwo, że może w imieniu matki składać tego typu wnioski i prowadzić inne sprawy administracyjne oraz reprezentować ją przed organami.
Pełnomocnictwo nie jest opieczętowane przez żadnego notariusza itp. ale jest na nim odręczny podpis matki.
W miejscu wnioskodawcy wpisał dane swojej matki ale podpisał się "z upoważnienia" swoim imieniem i nazwiskiem.
Czy to jest prawidłowo i czy mogę wydać takie zaświadczenie?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 06 cze 2023, 8:56

Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 63 z 90    [ Posty: 896 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x