co wy z tymi wzorami...taki jak teraz tylko jeszcze dopiszcie dwie kolumny na podatek i składkę zdrowotna...a poza tym...zakład pracy na swoich drukach wystawia zaświadczenie o dochodach...nasze zaświadczenia ewentualnie mogą byc tylko pomocne
Zgadzam sie z powyższym bo ja juz to słyszałam tyle razy, że to Pani kazała mi tak wpisać....Maxima pisze: ↑17 mar 2021, 12:00Nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale ja przyjęłam taktykę "bez zbędnej papierologii", tj. nie biorę żadnych zaświadczeń. Deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną, więc na wnioskodawcy spoczywa obowiązek prawidłowego wyliczenia dochodu. Mam dość, w razie pomyłki, słuchania tekstów: ta pani tak mi wyliczyła itp. Nie liczę, nie pomagam. Koniec, kropka.
Ale czego wzór? Oświadczeń i zaświadczeń nie biorę. Jedynie deklarację o dochodach(naszą, zwykłą).Cytrynka pisze:A czy mogłabym prosić o taki wzór jaki bedzie Pani dawać stronom?
Nie rozumiem, to czy nie daje pani stronom druku do uzupełnienia o dochodzie? To, że wpisują dochód na deklaracji to zrozumiałe ale u nas było praktykowane, że strona przynosi wypełnione zaświadczenie (przychód minus koszty minus skl. społ.) a teraz wyliczenie zmieni się o te dodatkowe składniki, stąd moje pytanie
My zawsze prosimy strony o przedłożenie zaświadczenia o dochodach, żeby sprawdzić na podstawie jakich dochodów wnioskodawca wypisał deklarację bo wysokości dochodów. Strona jest zobowiązana przechowywać ten dokument przez okres 3 lat.
A nie wystarczy np na zaświadczeniu dochód netto (z zakładu pracy) taki jak jest potrzebny w ZR ?Gosia1981 pisze:
przychód podlegający opodatkowaniu - koszty uzyskania przychodu-należny podatek dochodowy od osób fizycznych-składki na ubezpieczenie społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu-składki na ubezpieczenie zdrowotne-odliczona kwota alimentów świadczona na rzecz innych osób= dochód
Plud inne: tj. ekwiwalenty, nagrody itp.