Zaświadczenie o dochodach od lipca - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 17 mar 2021, 11:00

Jaki macie wzor zaświadczenia o dochodach od 1lipca
Ola99
Praktykant
Od: 16 lut 2021, 19:10
Zajmuję się: Dm de

Napisano: 17 mar 2021, 11:50

Ola99 pisze:
17 mar 2021, 11:00
Jaki macie wzor zaświadczenia o dochodach od 1lipca
co wy z tymi wzorami...taki jak teraz tylko jeszcze dopiszcie dwie kolumny na podatek i składkę zdrowotna...a poza tym...zakład pracy na swoich drukach wystawia zaświadczenie o dochodach...nasze zaświadczenia ewentualnie mogą byc tylko pomocne
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 17 mar 2021, 12:00

Nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale ja przyjęłam taktykę "bez zbędnej papierologii" :lol:, tj. nie biorę żadnych zaświadczeń. Deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną, więc na wnioskodawcy spoczywa obowiązek prawidłowego wyliczenia dochodu. Mam dość, w razie pomyłki, słuchania tekstów: ta pani tak mi wyliczyła itp. Nie liczę, nie pomagam. Koniec, kropka.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 17 mar 2021, 15:23

Maxima pisze:
17 mar 2021, 12:00
Nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale ja przyjęłam taktykę "bez zbędnej papierologii" :lol:, tj. nie biorę żadnych zaświadczeń. Deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną, więc na wnioskodawcy spoczywa obowiązek prawidłowego wyliczenia dochodu. Mam dość, w razie pomyłki, słuchania tekstów: ta pani tak mi wyliczyła itp. Nie liczę, nie pomagam. Koniec, kropka.
Zgadzam sie z powyższym bo ja juz to słyszałam tyle razy, że to Pani kazała mi tak wpisać....;) A czy mogłabym prosić o taki wzór jaki bedzie Pani dawać stronom?
Dziękuję i pozdrawiam
Cytrynka
Stażysta
Od: 05 gru 2018, 10:50
Zajmuję się: DM/KDR/ZP

Napisano: 18 mar 2021, 8:52

Cytrynka pisze:A czy mogłabym prosić o taki wzór jaki bedzie Pani dawać stronom?
Ale czego wzór? Oświadczeń i zaświadczeń nie biorę. Jedynie deklarację o dochodach(naszą, zwykłą).
Maxima
VIP

Napisano: 18 mar 2021, 10:28

Maxima pisze:
18 mar 2021, 8:52
Cytrynka pisze:A czy mogłabym prosić o taki wzór jaki bedzie Pani dawać stronom?
Ale czego wzór? Oświadczeń i zaświadczeń nie biorę. Jedynie deklarację o dochodach(naszą, zwykłą).
Nie rozumiem, to czy nie daje pani stronom druku do uzupełnienia o dochodzie? To, że wpisują dochód na deklaracji to zrozumiałe ale u nas było praktykowane, że strona przynosi wypełnione zaświadczenie (przychód minus koszty minus skl. społ.) a teraz wyliczenie zmieni się o te dodatkowe składniki, stąd moje pytanie
Cytrynka
Stażysta

Napisano: 18 mar 2021, 10:31

Dokładnie tak. Wypełniają deklarację, gdzie wpisują swój dochód. Po co chcieć więcej?
Maxima
VIP

Napisano: 18 mar 2021, 10:33

Moja poprzedniczka tak praktykowała .... bezpieczniej wiedzieć skąd się wzięły te kwoty
Cytrynka
Stażysta

Napisano: 18 mar 2021, 11:03

Cytrynka pisze:
18 mar 2021, 10:33
Moja poprzedniczka tak praktykowała .... bezpieczniej wiedzieć skąd się wzięły te kwoty
My zawsze prosimy strony o przedłożenie zaświadczenia o dochodach, żeby sprawdzić na podstawie jakich dochodów wnioskodawca wypisał deklarację bo wysokości dochodów. Strona jest zobowiązana przechowywać ten dokument przez okres 3 lat.

Jeżeli chodzi o zaświadczenie o dochodach od pracodawcy od lipca 2021r. to będziemy go modyfikować (teraz mamy: przychód -koszty uzyskania przychodu-składki na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i chorobowe=dochód brutto, na zaświadczeniu mamy uwzględnione również inne świadczenia tj: jednorazowe odprawy, ekwiwalent za pranie, nagrody pieniężne itp.) , tzn. będzie wyglądał tak:

przychód podlegający opodatkowaniu - koszty uzyskania przychodu-należny podatek dochodowy od osób fizycznych-składki na ubezpieczenie społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu-składki na ubezpieczenie zdrowotne-odliczona kwota alimentów świadczona na rzecz innych osób= dochód
Plud inne: tj. ekwiwalenty, nagrody itp.
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 18 mar 2021, 14:55

Gosia1981 pisze:
przychód podlegający opodatkowaniu - koszty uzyskania przychodu-należny podatek dochodowy od osób fizycznych-składki na ubezpieczenie społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu-składki na ubezpieczenie zdrowotne-odliczona kwota alimentów świadczona na rzecz innych osób= dochód
Plud inne: tj. ekwiwalenty, nagrody itp.
A nie wystarczy np na zaświadczeniu dochód netto (z zakładu pracy) taki jak jest potrzebny w ZR ?

Dochód netto jest to przychód minus składki na ubezpieczenia społeczne minus składki na ubezpieczenie zdrowotne minus zaliczki na podatek dochodowy - nie odlicza się kosztów uzyskania
monelia100
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 16:46
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x