zaświadczenie US - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 06 sie 2015, 15:16

Tom - ale wzor zaswiadczenia do swiadczen rodzinnych sie nie zmienil...to, ze jest czesc uzupelniajaca do rozliczenia rocznego to wiadomo...wiadomo tez, ze ta czesc ulgi, ktora dostalismy ponad zwrocony podatek do wysokosci zaplaconych skladek to dochod niepodlegajacy opodatkowaniu - wiec zaswiadczenie o tym z US to na pewno nie dochod z art. 3 pkt 1 a naszej ustawy ...jest to dochod niepodlegajacy opodatkowaniu i klient ma go wykazac za ten rok kalendarzowy, w ktorym go otrzymal (bo tak mowi nasza ustaw i niewazne ze dochod ten wynika jednoczesnie z rozliczenia wedlug ustawy podatkowej za inny rok), prawda ? :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2015, 15:24

kb pisze:klient ma go wykazac za ten rok kalendarzowy, w ktorym go otrzymal (bo tak mowi nasza ustaw
Gdzie tak mówi?
Skąd pomysł, że ten dochód jest zakwalifikowany jako dochód nieopodatkowany wg. ustawy o SR.
PIT-UZ jest integralną częścią rocznego zeznania PIT-36/37 a dochód w nim wykazany stanowi część dochodu opodatkowanego w rozumieniu art 3.1 naszej ustawy. Mimo, że od tej kwoty nie nalicza się podatku.

Ostatnie zdanie opieram na lekturze przepisów prawa podatkowego i analizie prac legislacyjnych odnośnie tego "zwrotu". Ze zmianami SR nie jestem na bieżąco, bo jestem po przerwie i się wdrażam, ale nie znalazłem póki co niczego, co miałoby uzasadnić uwzględnianie tego dochodu dopiero w okresie 2016/17.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 sie 2015, 15:33

hmm..moze chce za prosto:) ale jesli cos dostalam w 2015 to nie napisze ze dostalam w 2014...a gdzies tam po drodze dodali te ulge jako dochod niepodlegajacy opodatkowaniu...wiec nie jako podlegajacy tylko,ze nie nalicza sie od niego podatku:D kaza to bedziemy ludziom kazac pisac ze dostali rok wczesniej :D a teraz to chyba w takim razie beda sobie sami kolejny tiret dopisywac w zal. 7 recznie, zeby moc to oswiadczuyc:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 7:40

kb, głową muru nie przebijesz :D ;) :mrgreen:
Załączniki
images.jpg
images.jpg (7.23 KiB) Przejrzano 256 razy
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 9:02

Tom. pisze:Skąd pomysł, że ten dochód jest zakwalifikowany jako dochód nieopodatkowany wg. ustawy o SR.
No art. 3 pkt 1 rozdziela przychody podlegające opodatkowaniu od kwot otrzymanych na podstawie art.27f ust.8-10 ustawy o podatku dochodowym.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 07 sie 2015, 9:17

kb pisze:dla mnie jest wazniejsza odpowiedz na inne pytanie :) dlaczego US wystawia zaswiadczenie o dochodzie , ktory nie podlega opodatkowaniu i w podstawie prawnej zaswiadczenia podaje ze to opodatkowane ?:) (tak zdaje sie ktos napisal,ze oba zaswiadczenia maja te sama podstawe prawna - czyli ze niby dochody takie jak w odpowiednich art. ustawy podatkowej,ktore stanowia dochod do swiadczen rodzinnych - ten opodatkowany)
ODA - US ma wydac do swiadczen rodzinnych zaswiadczenie o dochodach, ktore klient osiagnal na podstawie odpowiednich art., a ulga w tych art. nie jest ujeta...wiec jesli daje jakies dodatkowe zaswiadczenia to chyba tylko po to,zeby klient wiedzial co dostal, gdyby "zapomnial" w zwiazku z tym rozliczeniem za rok 2014 ale juz w 2015...
Będą kolejne zmiany w SR i też w druku o dochodach nieopodatkowanych. Być może wówczas ten "dochód" będzie wymieniony w tym oświadczeniu, a US nie będą już wystawiać stosownych zaświadczeń. B. dobre jest wyjaśnienie Toma.
ODA

Napisano: 07 sie 2015, 9:20

nie moze a na pewno bedzie:) wymieniony jako tiret 29 zdaje sie ...juz powinien byc, bo tiret ten zostal dodany do zalacznika ...tyle ze poki co nie zmienily sie wzory drukow:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 9:23

Urząd skarbowy nie wykazuje tego dochodu, tylko informuje, że złożono jeszcze PIT UZ, tak sam jak informuje, że złożono jeszcze PIT 28 czy PIT 36. Może trzeba zrobić eksperyment i poprosić o zaświadczenie z kwotą PIT UZ i zobaczyć, jaką urząd da podstawę prawną.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 sie 2015, 11:33

Właśnie dostałam zaświadczenie z US o dochodach za 2014r. (klientka składa wniosek na FA) Wyodrębniony dochód, podatek, składki. Na końcu zaświadczenia następujące zdanie: "Pkt 1 (dochód) zawiera też kwotę 741,24 otrzymaną na podst. art. 27f ust. 8-10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych."
Powiem wam szczerze, że już mam tego dosyć. Nie wiem teraz czy mam to sobie doliczać, odliczać, kazać wpisywać na ośw. o nieopodatkowanych czy może jeszcze coś innego wymyślić. :x
Ustawa swoje, urząd skarbowy swoje, do mpips-u nie ma co pisać bo w odpowiedzi dostaje się same bzdury. :evil:
Doliczacie ten dochód z PIT-UZ w tym roku czy dopiero w 2016?
asz

Napisano: 17 sie 2015, 12:23

"Pkt 1 (dochód) zawiera też kwotę 741,24 otrzymaną na podst. art. 27f ust. 8-10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych."
U mnie też takie zaświadczenia ;/
masakra...
222

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x