zaświadczenie wydane przez lekarza w Anglii - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 06 lis 2009, 15:00

Podzielam zdanie Irminy a te podstawową opiekę zdrowotną to już wielkrotnie wałkowaliśmy i wcale się z niektórymi nie zgdzam- jaki to ma znaczenie czy ma lekarz umowę z NFZ czy nie - nas ustawodawca zobowiązał do odebrania zaświadczenia od klientki nie nas ma obchodzić jaka jest jego forma organizacyjna, jakich świadczen on jej udzielił- to jego rozporzadzenie zobowiązuje do tego żeby napisał czy udzielił podstawowej opieki zdrowotnej czy nie - a my nie mamy uprawnień kontrolnych żeby sprawdzać lekarza
~OPSO

Napisano: 06 lis 2009, 16:20

też jestem podobnego zdania........
~mariola

Napisano: 06 lis 2009, 16:23

przecież POlski ustawodawca może nakazać wydawanie zaswiadczeń tylko lekarzom mających praktykę w Polce. Minister zdrowia nie pełni funkcji nadrzędnej wobec lekarzy z innych krajów.
~Kiti

Napisano: 06 lis 2009, 16:34

Ani polski ani brytyjski minister nie musi niczego nakazywać, aby lekarz np. brytyjski mógł wydać zaświadczenie o tym co pacjent poprosi. Uda się osobie wydobyć zaświadczenie odpowiadające treścią wzorowi od lekarza polskiego czy brytyjskiego, to becikowe i dodatek będą. Nie uda się wydobyć zaświadczenia, to świadczeń tych nie będzie (wezwanie do uzupełnienia i pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia).
~Irmina

Napisano: 06 lis 2009, 16:39

na chwilę obecną nie mam zamiaru się spierać. Ja dałam decyzję odmowną i namówię kobitę żeby sie odwołała to wtedy będę mieć jasność :)
~Kiti

Napisano: 06 lis 2009, 16:54

Kiti -to po co na poczatku pytałaś CO ZROBIĆ?????? skoro teraz masz gotowe rozwiązanie i piszesz że nie bedziesz sie spierać a inni jak moga tak ci podpowiadają
~OPSO

Napisano: 06 lis 2009, 16:59

Kiti, też czasem tak robię kiedy mam poważne wątpliwości co do interpretacji przepisów. Napisz tylko po wszystkim co wymyśliło SKO.
~Irmina

Napisano: 06 lis 2009, 16:59

OPSO pytanie zadałam o 8:33, czy ty myślisz że mam tyle czasu że mogę cały dzień siedzieć i ustalać świadczenie dla jednej osoby?? Jak mam problem to rozwiązuję go bardzo szybko. Gdybyś nie wiedział to potrzebowałam konkretnych art. do decyzji odmownej bo na chwilę obecną nikt mnie nie przekonał że w takim wypadku ma być decyzja przyznająca.
~Kiti

Napisano: 06 lis 2009, 18:54

a konkretnych art. do odmowy nikt ci nie poda bo ich nie ma- jedynie to że językiem urzędowym jest język polski i powinna ci przynieśc zaświadczenie przetłumaczone na język polski-
~OPSO

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x